"Поведението на "Атака" е последователно, няма какво да го обсъждаме. Ние не го одобряваме."

Така вицепремиерът и лидер на една от партиите в коалицията "Обединени патриоти" Валери Симеонов коментира пред БНТ посещението на лидера на атакистите Волен Сидеров, зам.-шефът на НС Явор Нотев и сие в Крим.

Посещението в Крим на атакистите - не го одобряваме

"Това си е решение на една от партиите в коалицията. Няма какво да обсъждаме тяхното отношение към Русия, знаем го, нищо изненадващо", каза Симеонов. 

И добави: "Ние не одобряваме това поведение и се разграничаваме от него. Но българските интереси са по-важни".

Според него искането за оставка на Явор Нотев "има известни основания". Симеонов уточни, че за разлика от Сидеров, за когото са гласували привърженици на "Атака", Нотев е избран от НС, т. е. представлява институцията. "Не трябваше да ходи в Крим", каза лидерът на НФСБ.

И повтори: "От моя гледна точка обяснението е много елементарно и безконфликтно. Всяка партия си има право на собствена програма и ориентация. Тук сме на крайно противоположни позиции с "Атака".

Никога не съм ходил на мач

НФСБ готви и законови промени, свързани с футболното хулиганство, съобщи  Симеонов, който изрази раздразнението си заради задръствавията в центъра на София преди поредния мач между "Левски" и ЦСКА-София. Предният футболен двубой между двата отбора завърши с раняването в окото на полицайка.

"Трябва да има уволнения в МВР, което е допуснало това безразличие на полицията. Не са били само редови полицаи, имало е и шефове, сигурен съм, които са чували бомбичките и не са реагирали", даде мнението си Симеонов, който обясни, че никога през живота си не е ходил на мач.

"Някакви анимични полицаи вървяха пред агитките%, начерта той картината на предишния футболен сблъсък.

"А синдикатите в МВР не съм чул друго освен пари да искат", заключи той.

Законът е врата у поле

Въпреки че от ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че управляващата партия няма да подкрепи законодателни промени, свързани с облекчаване на забраната за тютюнопушене в заведения и т.н., Симеонов не се отказва от предложенията си.

Според него сега "законът е врата у поле, баламите го спазват".

"Тези, които спазват закона, на тях се налага дискриминация", разясни той.

Сега навсякъде било царството на тютюнопушенето.

И обясни защо това е така: "Когато един закон е лишен от причинно-следствена завимимост, той не се спазва".

"Обръщам се към хората със съвест в НС. При ГЕРБ има решение още от 2012 г., ясна е политическата им позиция. А се обръщам към съвестта им, защото не мога с икономически аргументи. Голяма част от хората в парламента са чисти политици, даскали и т.н.", каза още Симеонов. 

Хазартът като данък "бедност"

Симеонов разясни отново и защо партията му предлага промени, свързани със забраната на рекламата на хазартни игри.

"Хазартът е паталогично разстройство, той е болест. Най-болната държава е България. 3 на сто от БВП е от хазарт. Дали това е нормално? Това е пандемия. Това е болест, от която боледуват не само младите, но и възрастните хора. Хазартът представлява "данък бедност", към него посягат само най-бедните хора. Единственият данък, който се плаща с желание. Продължаваме да наливаме пари в няколко купни олигарси. Искаме да забраним пряката и непряка реклама - облъчването на крехките психики и детските, и на пенсионерите, че в живота се успява само с талончета", каза той.

"Не искам да ви отговарям жаргонно, но не" - така Симеонов реагира на въпроса дали не се притеснява, че така ще настъпи интереси на хазартни босове.

"Очаквам от ГЕРБ да приемат нашите предложения с въодушевление", обяви той.

Симеонов коментира предпазливо темата за възможно партньорство или коалиция със СДС.

"Имали сме един-два разговора със СДС, имаме сходни позиции - това е факт. Общите теми са предмет на общи действия в близко бъдеще. Ще се радвам, ако българските интереси се защитават от по-голям брой партии", каза той като отбеляза, че НФСБ е партия в център-дясно и "с това сме по-различни от другите две партии в "Обединени патриоти", но ни събират патриотичните идеи".

"Последната ми грижа е властта и моето участие в нея. В мое лице не крепим властта заради самата власт", твърди още Симеонов.

"Някога чувствам подкрепа, някога - не", така той отговори на питане за отношенията със сегашните си партньори в коалицията "Обединени патриоти". И пропусна да напомни за случая с патриарх Кирил, когото той остро разкритикува. "Първите, които излязоха с декларацията бяха от "Атака" и ВМРО, от ДПС или от БСП нямаше декларации", каза той.