Индийският съд осъди арестувания през 2013 г. влиятелен гуру Асарам Бапу на доживотен затвор за изнасилването на своя непълнолетна ученичка, предаде Франс прес, позовавайки се на един от адвокатите на осъдения. Защитата обяви, че ще обжалва присъдата.

Седемдесет и седем годишният Бапу, обявил се за богочовек, ръководител на стотици хиндуистки храмове в Индия и чужбина, беше обвинен, че е насилил 16-годишно момиче през 2013 г. в щата Раджастан, Западна Индия. Той твърдял, че по този начин искал да прогони от нея злите духове, които я били обсебили. 

Гуруто редовно припомня, че сред последователите му има индийски премиери и президенти, припомня Франс прес.

Присъди срещу подобни личности като Бапу, които имат в Индия милиони последователи, са доста деликатни и пораждат опасения за изблик на насилие. Сега заради присъдата на Бапу властите въведоха извънредно положение в много региони на страната и разположиха хиляди полицаи. Към момента няма съобщени случаи на размирици.

През миналата година присъда за изнасилване на друг известен гуру породи протести на последователите му. Те се изродиха в сблъсъци с органите на реда и загинаха 38 души.