Скандал около дипломатическата собственост на Руската федерация в САЩ: щатските власти отвориха затвореното генерално консулство на Русия в Сиатъл, пише на челно място в."Известия". 

Изданието помества на сайта си видеозапис с коментар, според който "неизвестни неканени гости" са влезли в комплекса с взлом, като "се опитвали да скрият това от очевидците", прикривайки действията си с парче син плат. 

Представители на американските власти разбиха ключалката и проникнаха в резиденцията на руския генерален консул в Сиатъл. Това съобщиха вчера от посолството на Русия във Вашингтон, уточнява "Взгляд". 

Изданието цитира говорителката на руската дипломация Мария Захарова, която нарече случилото се "рядка гледка - държавно пиратско заграбване на собственост".

Американците "се опитват да проникнат на руска територия, нарушавайки всички наши дипломатически и консулски конвенции, също и собственото си законодателство", заяви завеждащият консулския отдел на руската мисия в САЩ Николай Пукалов, цитиран от ТАСС.

Вашингтон изгони 60 руски дипломати и затвори руското консулство в Сиатъл заради обвиненията за роля на Москва в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в началото на март. Русия отговори реципрочно.

Вчера изтече срокът, който бе поставен на руските дипломати от консулството в Сиатъл, за да напуснат всички заемани от тях помещения. Резиденцията на руския генерален консул в Сиатъл бе поредният от общо петте дипломатически обекта, които властите на САЩ са лишили от имунитет и са блокирали достъпа до тях от края на 2016 г., пояснява "Комерсант".

Според всекидневника руските власти се надяват да си върнат сградите по съдебен ред и вече са намерили юридическа кантора, която да представлява интересите им. Руският зам.-министър на външните работи Сергей Рябков подчерта, че Москва "е стопроцентово сигурна в своята правота". Държавният департамент впрочем също е убеден, че действията му са правомерни, посочва вестникът. Според негови източници от руските държавни структури шансовете Москва да издейства преразглеждане на американските решения са "минимални".

С действията си властите на САЩ демонстрираха солидарност с Великобритания по повод случая "Скрипал", отбелязва "Комерсант", цитиран от Би Би Си. Междувременно Русия остава собственик на помещенията, потвърди Андреа Калан, прессекретар на американското посолство в Москва.

Онлайн изданието на руската телевизия "Дожд" цитира коментар на говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, според която в случая САЩ са действали изцяло според текстовете на Виенската конвенция. САЩ ще вземат мерки за сигурността на руската мисия според поетите от Вашингтон ангажименти. Не е имало никакво "нахлуване", това е просто твърд и легитимен отговор на продължаващото възмутително поведение на Русия, каза тя. По думите на Науърт служители от Държавния департамент са направили оглед на сградата на руското консулство, за да се убедят, че няма останали хора на негова територия, допълва РБК.