На спортно мероприятие вече ще се ходи само с лична карта и поименен билет. За всеки запалянко трябва да има точно определена седалка, а самият стадион или зала ще се обследват преди спортното мероприятие за скрити пиротехнически средства. Спортните клубове ще трябва да инвестират в камери с висока резолюция, както и в скрити камери, с които ще се следи за реда при провеждането на спортното мероприятие, а конкретно към Българския футболен съюз (БФС) ще бъде отправена препоръка да въведе т. нар. видеоасистент (VAR), който отскоро се прилага в Италия и Германия, а предстои да се използва и на световното първенство в Русия.

Това са само част от мерките, които се предвиждат в новия Закон за спортното хулиганство, който трябва да замени сега действащия закон за противообществените прояви. Текствовете се готвят вече от половин година, като амбицията на депутатите от "Обединени патриоти", в частност на основния автор - Славчо Атанасов, е да бъдат приети окончателно до два месеца - преди лятната ваканция на депутатите. "Точката на пречупване", както я определя Атанасов, е последната хулиганска проява с хвърлена бомбичка на футболен мач, при която служителка на реда едва не изгуби окото си.

Що е то "спортен хулиган"

Бившият пловдивски кмет, четвърто поколение фен на "Ботев" (Пловдив), разказа пред Клуб Z основните моменти от подготвяния текст. За него е почерпен опит от Обединеното кралство, Италия и Испания, чиято публика към днешна дата е дисциплинирана, а посещението на спортни мероприятия е удоволствие. Атанасов посочва, че има консенсус между всички партии в парламента и новите правила ще минат без политически боричкания. 

Законът за спортното хулиганство ще дава ясна дефиниция за "спортен хулиган", описана в 13 точки като: нахлуване на терена, хвърляне на бомбички и сигнални ракети, издигане на расистки лозунги, посещение на мероприятието в нетрезво състояние, сбиване не само на стадиона, но и в т.нар. спортна зона. Спортната зона е зоната, отстояща на 500 метра от спортното съоръжение, стадион например.

Билетът за мероприятието вече ще е поименен. Ако например едно лице купува повече от един билет, то всички ще се водят на негово име, както например е на Острова. Така ще се знае кое е отговорното лице при възникване на конфликт. "Билетът ще е форма на договор между фена и организатора и на гърба му ще са изписани всички права и задължения на двете страни", посочва Атанасов. На него ще има и ясно указано място с номер на седалка. Сега малко стадиони са оборудвани с номерация, затова клубовете ще са задължени да осигурят номера. Ще трябва да оборудват съоръженията и с камери с висока резолюция - на всеки сектор трябва да има поне по една камера. Предвижда се да има и скрити такива, посочва авторът на законовите изменения.

"Наясно сме, че клубовете няма да могат сами да поемат финансово новата тежест, затова сме предвидили държавно съфинансиране, както ще имат възможност да кандидатстват и по европейски програми", допълва Атанасов.

Ако спортното съоръжение не отговаря на изискванията, ресорният министър може да го затвори до отстраняване на нередностите, предвиждат още измененията.

Промили

Малолетните лица ще влизат на стадиона само с придружител, както е и сега. Един възрастен може да поеме отговорност за не повече от три деца. Те ще се легитимират с ученически карти. Всички останали пълнолетни запалянковци ще подлежат на задължителна проверка на личната карта. Сега няма такова изискване за охраната на мероприятията. 

Ако полицаите се усъмнят, че някой запалянко е във видимо нетрезво състояние, то той ще подлежи на проверка с дрегер. И ще напусне спортното мероприятие, ако уредът отчете над 1,2 промила. "Все пак част от ритуала е да изпиеш една-две бири преди мача", посочва Славчо Атанасов.

"Предвиждаме да кажем и "сбогом на коневръзите" - всички посетители ще трябва да стоят седнали на местата си, в т.ч. гостуващите агитки", посочва авторът на проекта, използвайки футболния жаргон. 

Проектозаконът предвижда още запазването на стюардите по стадионите, но и тяхната професионализация. Те ще минават през обучение в МВР и спортното министерство, а задълженията им са описани в 16 точки. Като например: нямат право да наблюдават мача и трябва да стоят през цялото време с лице към агитката. И сега стюардите са платени, но Атанасов предлага това да се урежда чрез форма на граждански договор. Те ще помагат и при обследването на спортното съоръжение за скрити бомбички, фойерверки и пр. преди началото на играта.

Грешка и прошка

Законът предвижда и сериозни санкции, и бърза съдебна процедура при удостоверяване на проява на спортно хулиганство. Идеята е проявил се футболен хулиган например да престои в ареста до 25 дни, да полага общественополезен труд до 320 часа, да се води на "подписка" към МВР, да бъде спрян да посещава мачове, като най-крутрата мярка е забраната да важи до живот и др. Разбира се, влезлият в регистъра като спортен хулиган ще има право и на реабилитация.

"Има грешка, има и прошка", посочва Атанасов.

При установен хулиган той ще има право да обжалва наказанието само в рамките на 24 часа - в пъти по-кратък срок от сегашния. Ако обжалва, делото отива на втора инстанция, като съдът ще трябва да се произнесе в рамките на до 5 дни.

"Има и още по-радикални предложения за бързо производство в работната група - като например наказанията да се налагат директно от МВР, а не от съда", разказва Славчо Атанасов.

По думите му проектът предвижда и ясно определяне на задълженията на всеки участник по веригата - от стопанина на спортното съоръжение през домакина и госта до полицаите, охраняващи събитието. Признава, че по отношение на МВР текстовете все още не са съвсем ясни и дава пример с това как например се санкционира униформен, допуснал на стадиона малолетен или пък фен с маска на лицето (което е забранено по друг закон, б.р.). 

Що се отнася до шествията на агитките, които сега минават през центъра на столицата, в работната група са се обединили около мнението, че тези шествия не трябва да бъдат забранявани, защото сега агитката поне може да се контролира "компактно" от МВР и не се разхожда на групички из целия град. Тези шествия обаче не трябва да минават през центъра на града, а трябва да се определят алтернативни маршрути, смятат авторите на закона.

Важен момент е намерението им да препоръчат на БФС въвеждането на системата за видеонаблюдение при спорни моменти (VAR).

"Не можем да задължим футболния съюз, можем само да препоръчаме. Чрез тази система ще се тушират спорни моменти, които водят после не само до сбивания между агитките, но и до побой над реферите. При спорен момент за гол, дузпа и пр. съдията може да се консултира с видеорефера и да отсъди правилно, което би минимизирало евентуалните щети от едно грешно съдийско решение", посочва Атанасов.

По думите му един видеоасистент, поне на първо време при по-гледаемите срещи, ще доведе и до изчистване на подозренията за уредени мачове, които често тегнат върху българския футбол.