Най-добре печелещият футболист в света Лионел Меси спечели съдебната битка в ЕС и ще може да регистрира фамилията си като търговска марка за продажба на спортни стоки и облекло. Общият съд на ЕС реши, че звездата на "Барселона" е достатъчно известен, за да преодолее фонетичните прилики с испанската марка за велосипеди Massi.

Случаят стигна до съда, след като испанската марка успешно подаде жалба до Службата за интелектуална собственост на ЕС (EUIPO).

"Славата на футболиста противодейства на визуалните и фонетичните прилики" с името на испанския производител на велосипеди, наречен Massi, който оспорва търговската марка, постанови вторият съд в ЕС.

EUIPO заяви, че Messi и Massi са почти идентични визуално и фонетично, а някои ще бъдат затруднени да ги различат, но съдът не е съгласен.

"Г-н Меси е всъщност добре позната публична личност, която може да бъде видяна по телевизията и редовно обсъждана по телевизията или по радиото", решиха магистратите.

Смятан за един от най-големите футболисти в света, 30-годишният Меси отбеляза 600-ия си професионален гол през миналия месец и е най-добрият голмайстор за националния отбор на Аржентина и за "Барселона".

Съдът каза, че въпреки че някои хора може да не познават Лионел Меси, това едва ли биха били тези, които си купуват спортни стоки.