Само една трета от хората по света оценяват управленията на страните си положително. Но разликите между отделните региони както и вътре в тях, са доста значителни.

1. Старият демократичен свят (ЕС) в по-голямата си част е недоволен от правителствата си – само един от четирима анкетирани в тези държави казвао, че е удовлетворен. В САЩ само 20 на сто са хората, които са доволни от управлението на държавата си. 

2 .Индийците, както и гражданите на включените в изследването държави от Източна Азия в по-голямата си част казват, че са удовлетворени от управлението на страните си.

3. Респондентите от Филипините, Виетнам и Индия са водещи по удовлетвореност от управляващите ги – повече от 70% са удовлетворени. За сравнение в страни като Латвия, Япония и Хърватия удовлетвореността е под 10%.

Данните са от сравнително изследване, което е част от ежегодния изследователски проект на "Галъп интърнешънъл", наречен „Край на годината" То е проведено в сътрудничество с УИН в 55 страни.

"Индексът „Гласът на хората“ показва, че пропастта между политиците и гражданите е по-голяма в по-развитите и демократични страни. Това създава предпоставки за появата на популистки движения и крайнолеви или крайнодесни вълни", коментират от "Галъп интърнешънъл".

"Високите нива на разминаване между управляващи и граждани в САЩ и ЕС показват истинската заплаха за демократичния модел на управление и неговия имидж по света. Авторитарните правителства са в състояние да получават по-високи оценки на удовлетвореност, защото създават илюзия за по-силна национална идентичност", е обяснението за поне на първи поглед парадоксът, който се забелязва в данните между удовлетвореността от властта в развитите демокрации и страни с авторитарни режими.

А къде е България?

Със стойност 27 България попада в графата на недоволните в световен мащаб. Страната ни изглежда близо до средните стойности за ЕС (25). Обществото у нас е по-доволно, отколкото обществата в Хърватия (9), Босна и Херцеговина (17), Румъния (22), Гърция (20), но определено е много по-недоволно отколкото обществата в Албания (41), Сърбия (41), Македония (48) и Турция (53). 30 на сто от анкетираните българи смятат, че управлението в страната е ефективно, 23 на сто - че уважава волята на хората и 28 на сто, че води страната в правилната посока.

Особено високи са показателите за страни като Индия - 72 на сто, Бангладеш - 65 на сто, Еквадор - 63 на сто или Казахстан - 57 на сто. В друг много спорно демократичен режим като управлението на Ердоган в Турция 53 на сто от анкетираните са доволни от властта, в Иран процентът е същият, в Русия при Путин доволните са 41 на сто.

Най- критични са в Латвия - 6%, Япония - 8% и Хърватия - 9 на сто. Колкото и странно да изглежда в Япония едва 6 на сто определят управлението на страната като ефективно. 

Регионално покритие:

Общо за ЕС – общо за страните членки от Източна и Западна Европа

Западна Европа – Австрия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Испания, Швеция, Великобритания

Източна Европа – България, Чехия, Латвия, Полша, Румъния, Словения, Хърватия

Европейски страни извън ЕС – Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна

Латинска Америка – Аржентина, Бразилия, Колумбия, Еквадор, Мексико, Перу

Източна Азия – Бангладеш, Фиджи, Хонконг, Индонезия, Япония, Папуа Нова Гвинея, Филипините, Република Корея, Тайланд, Виетнам

Западна Азия – Афганистан, Азербайджан, Иран, Казахстан, Пакистан, Турция

Близък Изток - Ирак

Африка – Етиопия, Гана, Нигерия, Южна Африка

САЩ, Индия и Русия не са включени в нито една от регионалните категории

 Размер на извадката и работа на терен

Общо 53 769 души в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.