Служителка на изгорелия търговски център в руския град Кемерово спасявала телевизор, вместо хора. Това стана ясно по време на съдебно заседание, на което се разглеждаше жалбата на арестувания по обвинение в небрежност пожарникар Сергей Генин, предаде Интерфакс.

Пожарът в търговския комплекс "Зимна вишна" избухна на 25 март и в него загинаха над 64 човека, 40 от които деца, които са се намирали през това време в киносалона и залите за игра. 

На днешното съдебно заседание една от пострадалите при пожара - Ксения Зимина, разказа за действията на персонала по време на извънредната ситуация. 

"Сблъсках се с аниматорката, която бягаше надолу по стълбите и мъкнеше телевизор", разказа Зимнина. В това време пожарникарите, по думите й, бягали насам натам и не знаели какво да правят. 

По-рано говори и адвокат Елена Кисельова. "Пожарникарите са дошли максимално бързо, още при първото повикване", каза защитникът. Тя подчерта, че обаждането дошло не от хора, които са били в търговския център, а от човек, който живеел в дом точно срещу "Зимна вишна". 

Това попречило на пожарникарите да определят първоначално откъде идва огънят - смятали, че е от покрива, а не от четвъртия етаж. По думите й, когато пристигнали на мястото, пожарникарите видели хора, "които спокойно напускали" комплекса.

Наказателното дело е по три текста от руския наказателен кодекс, включително палеж, а като основна причина за пожара се сочи повреда на електрическата инсталация. Установено бе, че аварийните изходи и сигнализацията за пожар не са работили в търговския център. Няколко души бяха задържани по делото, включително шефа на пожарната, който е бил на работа този ден, и служители на търговския център.

По-рано през април шефът на Следствения комитет Александър Бастрикин съобщи, че високопоставени чиновници се опитват да попречат на проверките. Той обаче не назова конкретни имена и длъжности.