Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще премине военната демаркационна линия, разделяща двете Кореи, в 9.30 ч. местно време (00.30 ч. по Гринуич) в петък, за да се срещне с южнокорейския президент Мун Дже Ин, предаде ДПА, съобщава БТА.

В севернокорейската делегация е включена сестрата на Ким - Ким Йо Чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан. Делегацията ще присъства на официалната церемония по посрещането в 9.40 ч., съобщи днес на брифинг началникът на президентския кабинет в Сеул.

Първите разговори на историческата междукорейска среща на върха ще започнат в 10.30 ч., след като Ким се подпише в книга за гости и участва в протоколни снимки.

Между двете Кореи.

По-късно двамата лидери ще засадят бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война. След това се очаква да бъде подписано и оповестено сегашното споразумение.

В 18.30 ч. Ким и Мун ще присъстват на банкет, последван от церемония по изпращането.

Администрацията на южнокорейския президент направи в четвъртък последната генерална репетиция преди предстоящите преговори, съобщи президентският говорител в четвъртък.

"Направихме последната репетиция преди предстоящата среща на върха. В ролите на двамата лидери бяха специални актьори, което ни даде възможност репетицията да премине максимално близо до истинската среща на високо равнище", посочи говорителят.

Животът в цяла Южна Корея ще замре, за да може хората да гледат и да попият всичко от историческата среща, съобщава Ройтерс.

В столицата Сеул пред сградата на кметството ще бъде поставен огромен телевизионен екран, а целият площад отпред ще бъде украсен с цветя във формата на Корейския полуостров. Учебните занятия в училищата ще бъдат отменени, за да може учащите да наблюдават събитията на живо.

Южнокорейците ще могат да видят как за пръв път севернокорейски лидер минава границата и идва на посещение.

"Нашите деца ще може да получат образование за обединението на живо като гледат в реално време как лидерите на Южна и Северна Корея се здрависват", каза зам.-директорът на основно училище от южния град Куанджу. Киносалон в града ще излъчва срещата на живо, а желаещите ще могат да гледат безплатно.

В навечерието на срещата цари небивало оживление сред международните медии, предаде ТАСС. По данни на организаторите, в пресцентъра в град Коян, близо до междукорейската граница, са пристигнали около три хиляди журналисти от цял свят. Най-много са специалните кореспонденти на японски медии.

Ето и менюто

Корейски нудъли, швейцарски картофени рьощи, морски дарове, месо и ориз ще бъдат сервирани на трапезата в петък след историческата среща на върха, съобщи Франс прес.

Вечерята ще бъде в "Дома на мира" - сграда в контролираната от Сеул част от демилитаризираната зона, която разделя Корейския полуостров.

По предложение на Мун в менюто ще има студени нудъли от елда - емблематично севернокорейско ястие, за чието приготвяне Пхенян ще изпрати един от най-видните си готвачи, съобщи южнокорейското президентство. Нудълите от елда, сервирани в бульон с парчета месо и зеленчуци, се режат с ножица за по-голямо удобство.

Двамата лидери ще ядат също така рьощи - швейцарски специалитет с настъргани картофи - приготвени по корейска рецепта. Те ще напомнят на Ким Чен Ун детството му в Швейцария, допълни президентството.

В менюто ще има също морски дарове, месо и ориз от родните градове на Мун и неговите предшественици Ким Те Чжун и Но Му Хен, участвали на първите две междукорейски срещи на върха в Пхенян през 2000 и 2007 г.