Върховният административен съд (ВАС) "катурна" Министерство на околната среда и водите (МОСВ) по отказа му да извърши екологична оценка на Плана за управление на Национален парк "Пирин" за периода 2014-2023 година. Магистратите отмениха решението на служебния министър на екологията в правителството на президента Румен Радев - Ирина Костова, с което бе постановено да не се извършва екологична оценка на проекта за актуализация на плана при прилагането на който, според МОСВ, няма вероятност да се окаже значително негативно въздействие върху околната среда. 

ВАС обаче посочва, че в актуализацията има празноти по отношение на площ, обособяване на зони и мотиви и затова не е ясно на какво основание екоминистерството е решило да не я подлага на екооценка. "Според чл. 57, т. 4 ЗЗТ, плановете за управление съдържат краткосрочни и дългосрочни програми за действия, свързани с мониторинг на компонентите на околната среда, поддържането на застрашени видове, съобщества и местообитания. Анализ на Плана във връзка с това законово изискване липсва", пише в решението на съда.

То може да се обжалва пред петчленен състав на Върховния административен съд в 14-дневен срок. Клуб Z потърси МОСВ за коментар, но оттам все още не се бяха запознали със съдебното решение и обещаха такъв на по-късен етап.

А сега накъде

Решението на екоминистерството бе атакувано от природозащитниците Тома Белев и Андрей Ковачев. След днешното решение на ВАС Белев попита: 

"След като МОСВ загуби и делото за плана за управление на Пирин, Нено Димов подаде ли вече оставка?".

А Ковачев призова:

"Да се отмени по същия начин решението от декември за разширяване на разрешените строежи до 48% от НП Пирин - направено без никакви оценки".

Въпросите са отправени към сегашния министър на околната среда и водите Нено Димов и са по повод сходната ситуация с измененията на плана за НП "Пирин", направени в последния работен ден на Министерския съвет за 2017 година и довели до продължаващи вече месеци наред протести.

Както е известно, по настояване на Нено Димов и на вицепремиера Валери Симеонов, и двамата от квотата на "Обединени патриоти", правителството прие изменение в стария план и то докато новият е в съда. Мотивът бе да се разреши изграждането на пословичната вече т.нар. втора кабинка в ски зоната в Банско. Това изменение също не бе подложено на екологична оценка като Нено Димов оттогава досега обяснява, че такава не е нужна при общата рамка, каквато представлявала планът за управление на НП "Пирин". Оценки се правели само при конкретно предложени проекти за градежи. Но и проект за втори кабинков лифт де факто все още няма, защото инвеститорът "Юлен" АД не е внесъл проект, а само представи публично идея за такъв.

Природозащитниците настояват и че няма яснота какво е разрешено и какво не на територията на парка, защото с една малка промяна на "тирета" и "тройки" в една от таблиците в плана, на практика се разрешават дейности в 48 на сто от "Пирин". От МОСВ обясняват, че става въпрос само за водохващания за питейни нужди и нищо извън това.

Екозащитниците, както и алпинистът Боян Петров, предложиха вариант за изменение в плана, в който конкретно е записано като изключение в нормите и режимите строителството на втората кабинка, но Нено Димов го отхвърли с мотива, че такова конкретно предложение в общ план не можело да се прави. Въпреки че в сега действащия нормативен акт всички писти, хижи, заслони и пр. са записани точно в този режим за изключения за строителство.

Въпросът сега е дали екоминистерството все пак ще подложи и новия план, и изменението от декември м.г. на екооценка.