Имената на руските олигарси, които имат сметки в британски офшорки - на Британските Вирджински и Кайманови острови, могат да бъдат разкрити. Британският парламент смята да гласува специален закон за тази цел, съобщи The Times.

Изданието отбелязва, че досега британските отвъдморски територии са били освободени от сегашното изискване на Острова да разкриват самоличността на притежателите на активи, държани под тяхна юрисдикция. Според британските законодатели това прави възможно изпирането на пари, което от своя страна допринася за нарастване на престъпността и корупцията.

Един от членовете на Консервативната партия - Андрю Мичъл, заяви, че гласуването в парламента е насрочено за 2 май. Според него основната цел на новия закон е да убеди, че "под прикритието на британския флаг в никоя точка на света не се крият мръсни пари, които ще се вложат за лоши цели". Законопроектът беше изготвен със съгласието на британския премиер Тереза ​​Мей.

"Такива данъчни убежища като Британските Вирджински острови и Каймановите острови досега са се съпротивлявали на това да вземат пример от Великобритания и публично да разкриват самоличността на тези, които се възползват от активите, държани в юрисдикциите на тези територии".

След отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, британският премиер обеща много сериозни мерки спрямо "приятелите на президента Путин". 

"Следващата седмица, когато в Камарата на общините започнат дебатите по новия закон за санкциите, коалицията от "метежни тори", лейбъристи, Шотландската национална партия и други опозиционни сили ще поиска от Мей да претвори думите си в дела".

През 2013 г. британският премиер Дейвид Камерън започна реформа, в резултат на която Великобритания въведе публичен регистър на собствеността на бенефициентите, но Камерън не успя да убеди британските отвъдморски територии да направят същото. Сега депутатът-лейбърист Маргарет Ходж предлага поправка, която ще задължи правителството да принуди отвъдморските територии и зависимите територии на Короната да проведат до края на 2020 г. реформа, която "да осигури прозрачност", според The Times.

Но прогнозата на изданието е, че британското правителство ще се възпротиви на инициативата. Предполагаемите аргументи: правителството не може да принуди отвъдморските територии и зависимите територии на Короната към каквито и да било действия; ще възникне риск мръсните пари да потънат в още по-голяма тъмнина; британските власти не трябва да действат в ущърб на територии, които трудно се възстановяват след урагана "Ирма".