Украйна може да заведе криминални дела срещу зам.-председателя на българския парламент Явор Нотев и депутатите Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Маргарита Николова.

Това става ясно от съобщение на украинското посолство в София.

Причина е незаконното, според властите в Киев, посещение на четиримата депутати от партия "Атака" на окупирания от Русия полуостров Крим. Делата могат да бъдат заведени "като следствие на бруталното и осъзнато нарушение от гражданите на Република България на Закона на Украйна „За осигуряване на правата и свободите на гражданите и правния режим на временно окупираните територии на Украйна“, както и системни дейности, насочени срещу държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна".

Четиримата български народни представители бяха миналата седмица в Крим за участие в международен икономически форум в Ялта. Оттам Волен Сидеров обяви, че Крим не е окупиран. Той говори едновременно пред няколко руски медии, които според "Атака" имат обща аудитория 550 милиона зрители.

Посолството на Украйна в България категорично осъжда незаконното посещение във временно окупираната Автономна република Крим от представителите на партия "Атака", се казва в изявление на дипломатическата мисия.

Според посолството организираният от окупационните руски власти т. нар. Ялтенски международен икономически форум и поканването на чуждестранни гости е поредната планирана провокативна акция, която има за цел преди всичко да заблуди жителите на Крим и гражданите на Русия и да създаде илюзията за международно признание на опита за анексия на АР Крим и Севастопол.

Планираното от окупационните власти мероприятие и антиукраинските изказвания на лидера на партия „Атака“ не са нищо друго освен нарушаване на основните норми на международното право, които гарантират мира и сигурността в Европа и в света, изтъкват още от посолството.

Оттам припомнят, че многократно са призовавали българските граждани да се въздържат от незаконни посещения в окупираните територии и всякакви форми на контакт с незаконните окупационни власти на полуострова. Пресичането на границата на временно окупирана от Руската федерация част от територията на Украйна е нарушение на законодателството и общопризнатите норми на международното право, преди всичко на Устава на ООН, Хелзинската декларация и резолюциите на Общото събрание на ООН за Украйна и Крим.

"Киев призовава правителството и парламентът на България да осъдят незаконните и провокативни действия на ръководството на "Атака" с оглед на последователната позиция на българската държава относно подкрепата на държавния суверенитет и териториалната цялост на Украйна, както и относно непризнаването на престъпния опит за анексирането на АР Крим и Севастопол от стана на Руската федерация", се казва в изявлението.