Тричленен състав на Апелативния спецсъд остави за постоянно с най-тежката мярка "задържане под стража" кметицата Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Попова и бившия кмет и обвиняем като посредник за подкуп Петко Дюлгеров.

Определението чете докладчикът съдия Веселина Вълева, а другите две в състава са Даниела Росенова (председател) и Магдалена Лазарова.

По-рано днес защитата на Иванчева - каквито индикации имаше още от вчера, че ще стане - пряко насочи вината към преносителя на 70 000-те евро Дюлгеров.

"Този човек е с болно око, искал е да си спаси зренито. Взел е там едни 7000 лв." - каза адвокат Марин Марковски пряко прехвърли вината към сочения от прокуратурата за посредник Петко Дюлгеров (макар че обърка сумата и паричната единица вероятно неволно).

"Но когато едно обвинение се гради само на един обвиняем, който има интереси в тази насока - не може да се приеме, че е законно".

Марковски каза, че Дюлгеров (който днес работи като "консултант") доказано е имал срещи с предпиремача Александър Ваклин, но това, че са му искали пари кметицата или двете със заместничката й, не се доказва от нищо. Ваклин също не е казал едно към едно, че двете са му поискали или им е предавал суми. Напротив - той само веднъж се срещал с Иванчева и тя се държала лошо.

"Няма да коментираме обясненията на обвиняемия - каква е тяхната стойност, когато е съподсъдим и има интереси", допълни Марковски.

По-рано днес прокуратурата разкри някои от "козовете", които има, по време на гледането на мярката на тримата в Апелативния специализиран наказателен съд. А именно - освен показания и веществени доказателствени средства, изготвени включитлно и на базата на СРС. 

От тях става ясно, че тримата обвиняеми са обсъждали "Поставили сме го наколене." А Иванчева заявява: "Няма да пусна преписката, докато не плати."

Документирани са срещи между 3 обвиняеми, на които са обсъждани начинът, по който следва да се въздейства върху Ваклин, за да бъде мотивиран да представи неследващата се облага, която да доприесе за решаване на неговия „проблем“.

Те обвиняват кметицата още на базата на това, че преписката наистина е намерена върху бюрото й. А след разрешаването на проблема с парите има документирано нейно обаждане до секретарката Маргарита Стоянова да извади точно тази преписка и да започне работа по нея.

Кметицата имала навик редовно да влиза в кабинетите на експерти и да изземва лично преписки, по които тя няма работа, твърдят още обвинителите.

Марковски пък контрира, че нейното флуоресциращо вещество е само по дясната част на дланта, получено, когато тя пише възражение (другите следи са по носа и по сенника на колата, б.р.).

"Ако приемете, ще трябва да приемете, че трябва да се броят пари с длан, без пръсти. Все пак един адвокат има познания как се броят пари", разсмя залата адвокат Марковски.

Той маркира и, че качулатата полицайка запушва устата на Иванчева да не вика - нещо, документирано от медиите. Според Марковски същата полицайка преди това е броила парите и може да е нанесла веществото по клиентката му.

Адвокатката на ЗДюлгеров подмина твърденията му. Мариана Тодорова заяви че не счита, че клиентът й е осъществил провокация към подкуп - това се доказва о тразпитите на Ваклин, че многократно твърди, че е търсил различни лица "за придвижване на преписката му".

Този пък, когото прокуратурата сочи като човекът, свързал строителния бизнесмен с бившия кмет, не е разпитан въобще

"Това лице въпреки усилената дейност на държавното обвинение и множеството събрани доказателства не е разпитано. Няма разпит който да опревергае или да потвърди показанията на Ваклин и обясненията на Дюлгеров, каза тя. Това е интересен факт, тъй като 20 друг лица са бил разпитани."

Според нея Петко Дюлгеров има тежко прогресиращо заболяване на окото и затова трябва да бъде пуснат, за да се лекува.

Кметицата на "Младост" в последната си дума каза:

"Ние двете сме бойци - това да се скрием, са се укрием, да избегнем от борбата не е характерно за нас.".

Ние сме били винаги на предна линия.

Искам незабавно да бъда освободена, никога не съм искала пари, не съм взимала, не съм знаела, че едно отворено кашонче с пари ей така безотговорно ние ще си носим на отворен прозорец на колата."

И двете с Петрова декларираха, че са разпознаваеми общестевни личности и няма как да се укрият, а освен това искат да съдействат на разследването.

Съдебният състав днес не уважи буквално нито едно искане на защитата. Причините за оставането в ареста се извеждат основно от високата общестевна опасност на деянието и - независимо, че са с чисто съдебно минало и явни членове на обществото - с опасността да извършат друго престъпление.

Като любопитен елемент след делото прокурорите признаха, че замалко е имало и четвърти задържан - Стефан Дичев. Той е останал само за часове с мярка по Закона за МВР - до 24 часа. Той се казва Стефан Дичев и вероятно е човекът, с когото живее Иванчева. Срещу него няма обвинения и е пуснат. Той обаче фигурира в СРС-тата.

Тримата обаче ще прекарат вероятно доста дълго време в ареста (до настъпване на някакви нови обстоятелства, б.р.), защото решението на АСНС е окончателно и не подлежи на обжаване.