Шестата поредна книга от епоса "Песен за огън и лед" на Джордж Р. Р. Мартин няма да излезе през 2018 г., както стана ясно през февруари. "Ветровете на зимата" ще задухат неизвестно кога, читателите чакат продължението от 2011-а, но за успокоение на феновете на 20 ноември ще излезе първата книга от новата поредица "Огън и кръв", съоъбщи "Гардиън".

"Огън и кръв" няма да е роман, нито епос, нито пък ще допълни сюжета около "Песен за огън и лед“, както писателят сам изтъква. Вместо това историята ще ни върне 300 години преди събитията, които се развиват в петологията (засега) "Игра на тронове", и ще разкаже за гражданската война, довела до краха на управляващата династия Таргариен.

Преди да претърпи редакция, ръкописът е бил хиляда страници и в блога си Мартин написа, че това е неговият ДжРРМарилион, сравнявайки го с дванадесетте тома "История на Средната земя" от Толкин.

"Не, зимата не иде… поне не и през 2018-а. Ще трябва да продължите да чакате за "Ветровете на зимата“. Но ще можете обаче да се завърнете във Вестерос тази година – написа авторът в личния си блог. – Искам да наблегна… всъщност, искам да изкрещя, че "Огън и кръв“ не е роман. Това не е традиционен разказ и никога не е замислян като такъв… Вместо това нека я наречем "въображаема история". Като "история" е важната дума. Аз обичам да чета популярни истории и точно това целях. Така че: не е роман. Всички ли са наясно с това? (Реших, че тук има достатъчно истории за двадесет романа. Битки, кръвопролития, измами, любов, страст, ужас, религиозни войни, политика, инцест, исторически ревизионизъм, всичките забавни неща).“

Книгата ще обхване историите на "всичките крале Таргариен от Егон I Завоевателя до управлението на Егон III, както и съпругите им, войните, братята и сестрите им, децата, приятелите, споровете, законите, пътешествията и куп други теми… О, има също и дракони. Много дракони.“

В личния си профил в туитър Мартин сподели с феновете си и корицата на „Огън и кръв“:

Източник "Площад Славейков"