Руският опозиционер и известен критик на режима на Путин - Алексей Навални, анализира случващото се в Армения, където премиерът подаде оставка и пита в коментар, публикуван на личния му сайт: "А какво става при нас?" Навални призовава за протести на 5 май, призовава всички, които отказват да се смятат безправни и безмълвни същества.

Арменският премиер Серж Саркисян подаде оставка - накараха го хората, протестиращи по улиците. Те протестираха десет дни (и продължават да го правят, като настояват да бъде назначен нов глава на правителството, който да ги устройва), защото Саркисян отказа да отстъпи властта и след два законни президентски мандата реши да остане и трети.

А при нас какво става? Путин ръководи страната вече пети мандат и първия месец от новото му президентстване ще бъде започнен най-вече като абсурдна, тъпа, нанасяща само вреди война срещу интернет. Решиха да блокират месинджъра "Телеграм", защото спецслужбите не могат да получат достъп до него, а заедно с това изключиха цели части от интернет - сайтове, приложения, услуги. Нанесоха огромни щети на бизнеса.

Е, да, Путин, разбира се, има някаква реална подкрепа, с помощта на пропагандата и фалшификациите наду този мехур до 76% - но останалите пак ги има. Въпреки това той реши да управлява така, сякаш нас, останалите, които не сме гласували за него и не сме съгласни с такава политика, изобщо ни няма. Сякаш сме празно място, лишени сме от всички граждански права и трябва да мълчим, без да изразяваме по никакъв начин мнението си.

Но ние - тези, които не гласуваха - сме 53 милиона души. И някъде трябва да звучи гласът ни, че всичко случващо се е абсурд.

Сега можем да напомним за себе си, като излезем на улицата. Само така и по никакъв друг начин вече тази власт може да бъде принудена поне малко да се замисли, че в Русия има и други граждани. За тях е важна свободата на информацията. За тях е важно развитието на интернет. Те смятат, че от високите технологии ще спечелим повече, отколкото от петрола и газа.

Докато си стоим у дома, правим подарък на Путин. Ние поощряваме Роскомнадзор, цензурата, олигарсите, корупционерите. Всички. Та те всеки месец, след като направят някаква гадост или откраднат поредния милиард, след това ни гледат - ще се сдържат ли тия? Ще излязат ли най-сетне на улицата да изразят недоволството си, или пак ще мълчат и ще намират причини да си останат у дома?

На 5 май провеждаме в цялата страна протестни акции на тези, които не са готови мълчаливо да търпят путинските мракобесие, корупция, унищожаването на интернет и свободата на словото и просто всекидневния идиотизъм на чиновниците. Това прави целия ни живот по-лош, а нас - по-бедни.

Ако останете у дома, гласувате Русия да стане все по-изостанала страна без перспективи.

Ако излезете, сте истински гражданин, патриот и вашите деца ще се гордеят с вас. Ето линк към групите за акции във всички градове. Намерете ги, присъединете се. Доведете приятели.

На 5 май излизат всички, които отказват да се смятат за безмълвни и безправни същества.