Тамян и будистки текстове, рецитирани от монах - свързаният с традиционни погребения ритуал е спазен, но в случая не става въпрос за сбогуване с близък човек, а със стотина кучета роботи в храм, източно от Токио, предаде Франс прес. 

Подредени един до друг пред хора на построения преди няколко века храм в Исуми в префуктура Чиба, 114-те робота са стари версии на Айбо - прочутото куче робот, пуснато на пазара от "Сони" през 1999 г. Излезли от употреба и без възможност да бъдат ремонтирани, те са изхвърлени на боклука от собствениците си.

Димът от тамяна изпълва храма, докато монахът рецитира будистки текстове. Налице е все пак и нарушаване на традицията, свързано с малък робот, който обяснява какво чака кучетата роботи след церемонията.

На нея не присъстват собствениците, но всеки от тях е изпратил писмо, в което е посочил името на своя "домашен любимец" и е разказал спомени от прекараното заедно с него време.

"Изпитвам облекчение, че ще има молитва за моя Айбо", пише в едно от писмата. "Плаках, когато реших да се разделя с него", се казва в друго писмо.

След като церемонията приключи, кучетата роботи ще бъдат грижливо поставени в кашони, които ще бъдат изпратени в офисите на компанията A FUN, специализирала се в ремонтирането на електронни устройства. Там все още функциониращите части на кучетата роботи ще бъдат използвани, за да се вдъхне нов живот на други счупени роботи. Именно A FUN организира тези колективни погребения.