Досегашният директор на ЦРУ Майк Помпео бе утвърден от Сената на американския Конгрес за държавен секретар на САЩ, предадоха световните агенции.
Утвърждаването му става точно навреме, за да може той да се захване с две "горещи" досиета - споразумението по иранската ядрена програма и Северна Корея, отбелязва Франс прес.

В близките часове Помпео ще положи клетва и ще отпътува за среща на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел. Очаква се на тази среща той да предаде посланието на Тръмп към съюзниците за увеличаване на разходите в областта на отбраната, предаде Франс прес.

Предишният дипломат номер едно на САЩ Рекс Тилърсън бе отстранен през март тази година. Оттогава временно изпълняващ задълженията беше Джон Съливан, припомня ТАСС.

Номинацията на Помпео срещна твърда съпротива от редиците на демократите, обезпокоени от неговата репутация на прекалена политическа твърдост и агресивност и заради суровите му изказвания в миналото за хомосексуалността и исляма, отбелязва ДПА. Помпео уверява, че изпитва най-голямо уважение към всички, но не се отметна от предишните си ислямофобски и хомофобски изявления, допълва Франс прес.

Днес в Сената за Помпео гласуваха 57 сенатори, а против бяха 42 сенатори, предаде Франс прес. Сенаторите имаха възможност да го изслушат на 12 април. Тогава той се опита да смекчи репутацията си на ястреб и каза, че "войната винаги е и трябва да бъде последен изход".

Идването начело на Държавния департамент на Помпео става малко след неотдавнашното назначаване на Джон Болтън за съветник по националната сигурност на Тръмп - знак за втвърдяване на американската администрация.

Помпео вече имаше възможност да се потопи в едно от двете "горещи" досиета - Северна Корея. Той се срещна тайно неотдавна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Доналд Тръмп каза по повод на тази среща, че Помпео се е разбрал наистина добре с Ким.

Майк Помпео е роден в Калифорния, завършва престижната военна академия Уест Пойнт. Следвал е и право в Харвард.