„Това дело представлява низ от компромати, които са изключително примитивни.”

Това каза тази сутрин пред бТВ Марин Марковски - адвокат на Десислава Иванчева, която вчера втора инстанция остави в ареста с обоснованото предположение, че е извършител на престъплението подкуп в особено големи размери.

Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху кметицата на "Младост", повтори адвокатът тезата си, която защитаваше и на процеса.

По протокол тя има единствено около два квадтратни сантиметра по външната дясна част на дланта. Когато е писала възражение, върху листа е бил протоколът за парите, които са броени там, твърди адвокатът. Той описа ситуацията с думите "забележете колко е просто".

Според разследването Иванчева е имала светещо вещество и по носа, като беше обяснено, че тя най-вероятно сама го е пренесла там.

„Има една снимка как полицайка я хваща за устата. В един момент Иванчева вика „Искам моя адвокат” и полицайката я хваща за устата. Тази полицайка е с ръкавицата, ето така тя е пренесла веществото. Това са фактите”, заяви Марковски в студиото.

В студиото на „Тази сутрин” беше проведен експеримент с вещество, подобно на това, което е използвано за маркиране на парите при ареста на Иванчева, който се хареса на адвоката и дори поздрави авторите.

Той определи риториката на прокуратурата, от която заявиха, че „Иванчева е светнала като коледна елха”, като детска мечта.

„Прокуратурата ни връща към детството – светването като коледна елха е в мечтата на прокурора, свързана с детските му години”, каза Марковски.

По думите му няма нито една среща между Иванчева и Ваклин, на която да му е искан подкуп (обвинението всъщност твърди, че Ваклин се е срещал само веднъж с нея, а е преговарял за сумите с Петко Дюлгеров, б.р.).

„Когато посредникът е поставил парите в колата и е излязъл, къде са гаранциите, че той демонстративно е поставил парите пред кметицата и зам.-кметицата?”, попита Марковски.

И за пореден път насочи вниманието към ролята на Петко Дюлгеров:

"Въпросът е той дали е действителен посредник или поставен комбинатор, който трябва да изобличи Иванчева - тук прокуратурата не можа да събере доказателства."

Той категорично отрече да има записи, в които Иванчева казва: „Поставили сме Ваклин на колене, да си плати” (вчера прокурорът по делото, направи забележка, че цитира "по памет" такива данни от СРС, а медии го написаха като точен цитат, б.р.).

„Това е абсолютна лъжа. Аз съм чел записите, такъв израз няма. От СРС-та такъв израз няма”, категоричен е Марковски.

Адвокатът коментира още, че няма нито едно доказателство Иванчева да е поискала подкуп от 500 хил. евро от Александър Ваклин, каквото е новото й обвинение - освен другото за получения подкуп. Според него парите може да поискани от посредника.

„Аз съм мъчително притеснен, защото авторитетът на прокуратурата означава доказателства и нищо повече”, допълни Марковски.

"Има много хора, които биха желали да затрият кметицата, защото тя иска, преди да се прави блок, да се правят градинки", обяви адвокатът.