Депутати от БСП внесоха днес в деловодството на парламента искане за оставката на заместник-председателя на Народното събрание отр ГЕРБ - Емил Христов.

Повод за това е недопускането на протестиращи майки на деца с увреждания в сградата на парламента. Според БСП отговорен е именно Христов, тъй като в този момент той е бил единственият представител на ръководството на парламента в сградата.

"Това е само повод. Причината е в цялостната политика на ГЕРБ към хората с увреждания", обясни Антон Кутев (БСП), който е и председател на комисията за взаимодействие с гражданското общество.

Кутев допълни, че единствено депутатите  на социалистите са се подписали под искането и партията не е търсила подкрепа от други парламентарни групи. Каза и, че приема извинението на Христов и допуска, че той наистина не е разбрал какво се случва, тъй като в този момент е водил заседание. Депутатът от левицата обаче допълни, че няколко пъти е обяснил на Христов казуса и въпреки това от негова страна не е имало реакция.

Малко по-късно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че партията му ще се запознае с мотивите за исканата оставка и тогава ще вземе решение дали да я подкрепи.

Системата ни убива

На 18 април охраната на Народното събрание не допусна в сградата родители на деца с увреждания заради това, че те носеха тениски с надпис "Системата ни убива". От БСП обявиха, че отговорност носи зам.-шефът на парламента Емил Христов, който заместваше тогава председателя Цвета Караянчева.

Майките трябваше да се срещнат с лидера на БСП Корнелия Нинова. Тя обяви случващото се за "абсурд" и заяви, че ще излезе отвън, за да се срещне с тях. Нинова обясни, че хората са дошли с предложения за законодателни промени.

Създалата се ситуация бе повод за светкавична реакция от Цветан Цветанов - зам.-шеф на ГЕРБ и шеф на парламентарната група. На служебния вход на парламента той бе посрещнат от зам.-шефа на БСП Драгомир Стойнев. Цветанов искаше да направи така, че хората да бъдат допуснати в сградата, но Стойнев му обясни, че те си тръгнали обидени.

Антон Кутев (БСП) обясни, че е поискал разрешение от Христов хората да бъдат пуснати, но той не реагирал. Оказа се, родителите на деца с увреждания са и имали покани, които им дават право да влязат в НС, но тениските с надпис "Системата ни убива" били сметнати за агитационни материали, каквито е забранено да се разпространяват в парламента.

На следващия ден Христов се извини от парламентарната трибуна и прехвърли вината върху охраната от НСО.

Процедурата

Според правилника на парламента председателят и заместник-председателите на Народното събрание могат да бъдат предсрочно освободени по писмено предложение най-малко на една трета от всички народни представители (80 депутати). Това може да стане, когато е налице обективна невъзможност за изпълнение на задълженията или системно превишаване на правата, или системно неизпълнение на задълженията в рамките на тяхната компетентност.

Поискана с подписка от депутати оставка на член на ръководството на Народното събрание се подлага на гласуване на първото заседание на парламента от деня на внасянето на искането. На засегнатия се дава правото да бъде изслушан от трибуната. За сваляне на човек от парламентарния президиум са нужни гласовете на поне половината от присъстващите в залата депутати, пише в правилника.