В случаите, в които съдиите, прокурорите и следователите декларират съгласие Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС)  ще има достъп до фактите и обстоятелствата, съставляващи банкова тайна. Това предвиждат промени в Закона за съдебната власт, внесени в парламента от правителството.

Промените регламентират фактическото получаване от Инспектората на информация от информационната система на БНБ. за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки, и техните пълномощници по Закона за кредитните институции. Чрез съгласието на съдиите за достъп до банковата тайна ще се избегне сложната процедура по искане на разрешение от съответния районен съд и получаване на необходимата информация. По този начин органът, който контролира магистратите, ще бъде задължен да иска разкриване на банкова тайна само за лицата, които не са декларирали писмено своето съгласие за достъп до данните, необходими за проверка на имуществените им декларации, част от които са банкова тайна.

Промените преодоляват и противоречивата практика на районните съдилища относно компетентния съд, който може да разкрие банковата тайна на съответното лице. Предлага се това да е районният съд по постоянния адрес на лицето.

Освен проверката на имуществените декларации промените засягат и други теми. Те уеднаквяват процесуалните правила по обжалване на кадровите решения на съответната колегия за назначаване на административните ръководители и техните заместници. Прецизират се и разпоредбите относно атестирането. Регламентират се на законово ниво и изискванията за назначаване, както и на условията за несъвместимост на съдебния служител.