Защо лидерите на Северна и Южна Корея Ким Чен Ун и Мун Дже Ин посадиха заедно дърво по време на първата си среща в Демилитаризираната зона? Политиците често правят това, но символът тук е по-различен. Останките от една стара отсечена топола помнят най-добре:

През 1976 г. тя била вече достатъчно пораснала и 30-метровата ѝ снага се извисявала точно до „Моста, от който няма връщане назад“, пресичащ демаркационната линия между двете Кореи. Дървото пречело на видимостта от пункта на наблюдателите от силите на ООН.

На 18 август 1976 г. двама американски офицери и няколко южнокорейски войници отиват да подрежат дървото. Тръгват невъоръжени и никой не очаква това, което ще последва.

Малко след като започват работа по подкастряне на дървото, американците и южнокорейците чуват приближаването на войници от страната на Северна Корея. Казват им да не пипат дървото, защото то било посадено от основателя на Корейската народнодемократична република Ким Ир Сен и било свещено за севернокорейския народ.

Капитан Бонифас и лейтенант Барет се правят, че не чуват. Обръщат гръб на гостите от Севера и продължават с работата. „Защитниците“ на дървото си тръгват. Това се случва в Демилитаризираната зона, където двете страни са постигнали съгласие да не се използва оръжие.

Няколко минути по-късно обаче пристига камион с 15-ина севернокорейски войници с брадви. Те нападат американците и южнокорейците. Бонифас и Барет са убити на място. Единствената телевизия в Северна Корея съобщава за „провокация“ на САЩ.

Отговорът идва само три дни по-късно. На 21 август американците и съюзниците им от Юга провеждат операция „Пол Бъниън“ - кръстена е на популярния образ на дървосекач в американския фолклор. Мисията на операцията е една – да отсекат дървото. Американците решават да демонстрират, че не се страхуват от севернокорейците.

Няколкостотин американски и южнокорейски войници пристигат с камиони. Заемат позиции от всички страни. Нахвърлят чували с пясък, върху които залягат с картечници. Хеликоптери кръжат в близост. Дори американска военновъздушна база в Япония е под тревога. Тогавашният държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предлагал бомбардировки срещу Северна Корея. Случаят е обсъждан чак в Белия дом.

Автобуси с общо 200 севернокорейски войници веднага пристигат на място. Те обаче не слизат и наблюдават операцията от разстояние. Командването на ООН информира официално Пхенян, че войниците са дошли „да довършат работата си отпреди три дни“.

Дървото е отсечено, оставени са само шест метра да стърчат да назидание. Войната е само на няколко минути, но все пак е избегната.

А какво общо имат днешните лидери на Северна и Южна Корея с тази история ли? Един от южнокорейските войници в операция "Пол Бъниън" се казва Мун Дже Ин. Тогава е само редник, а днес вече е президент на Южна Корея.