Щетите от летните наводнения възлизат на 495 милиона евро, обяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът в оставка Даниела Бобева.

Става въпрос за бедствията във Варна, Добрич и Велико Търново. Потопът в Мизия не е отразен в доклада за щетите, одобрен на последното заседание на кабинета, защото той се случи два дни по-късно.

На основание тези щети за близо половин милион евро са изготвени апликационните форми, които министърът на регионалното развитие Даниела Терзиева ще изпрати днес в Европейската комисия. България се надява да получи помощ от т.нар. фонд "Солидарност" на ЕС, който отпуска финансови средства за справяне с бедствия, но само ако щетите са оценени за над 232 милиона евро. 

В документа било описано искане не само за финансова помощ, но и за техническа и помощ за превенция.

Не е задължително обаче Комисията да изплати цялата искана сума. Каква ще е тя остава нейна преценка.

Бобева съобщи още, че с приемането на постановлението на Министерския съвет (по време на предишния служебен кабинет, б.а), с което държавните дружества се задължават да държат не повече от 25% от средствата си в една банка, от КТБ са били изтеглени над 500 милиона лева. Бобева обаче не каза в какъв период е станало това.