Ангелът на "Барселона" обяви днес новината, която всички очакваха.

След 22 години в каталунския клуб Андрес Иниеста ще го напусне. Той прекара там две трети от живота си. На 11 май футболистът ще навърши 34 години.

Землякът на Дон Кихот (родом е от областта Ла Манча) даде емоционална пресконференция, на която плака като дете. На нея присъстваха всичките му съотборници с изключение на Лео Меси и Луис Суарес.

"Щастлив съм, че цялата ми кариера съм прекарал в този елитен клуб. Единственото ми желание бе да триумфирам с него и го постигнах. Нищо друго не ме е правило по-щастлив. Дадох на този клуб най-доброто от себе си във всички отношения. Не само като футболист, но и като човек, като се опитах да покажа какво представлява този прекрасен отбор", каза Иниеста.

Роден е през 1984 г. в град Фуентеалбиля, провинция Албасете. 12-годишен е взет в Ла Масия - школата на "Барселона".

Дебютира в първия отбор на "Барса" през 2002 г., когато е 18-годишен. Веднага печели титулярното място.

Немалка част от головете на Лео Меси за "Барселона" дойдоха след брилянтни пасове на Иниеста.

За 16-те си сезона с фланелката на "блаугранас" Иниеста печели 8 шампионски титли. Този уикенд почти със сигурност ще грабне и деветата си испанска лига, която ще бъде последната в кариерата му. Печели 6 пъти Купата на краля и 7 пъти Суперкупата на Испания.

На европейско ниво триумфира 4 пъти в Шампионската лига, три пъти със Суперкупата на УЕФА и три пъти със световната клубна купа. Всичко това бе постигнато със синьочервената фланелка с номер 8, която някога носи Христо Стоичков.

Но това не е всичко. С националния отбор на Испания Иниеста е два пъти европейски шампион (2008 и 2012 г.) С негов гол Испания стана през 2010 г. за първи път в историята си първенец на планетата. Попадението на финала срещу Холандия за 1:0 безспорно е голът на живота му.

Това обаче се оказа недостатъчно да му бъде присъдена "Златна топка". Ненапразно миналата седмица в. "Франс футбол" му поднесе извинение, че е останал без най-високото индивидуално отличие във футбола.

"Няма какво да кажа по въпроса. Да бъда тук, най-вече с Шави и Лео (Меси - б.р.) бе нещо вълшебно. Възприятието ми за футбола и щастието не се променят с притежаването на "Златната топка", заяви Иниеста на прощалната си пресконференция.

Мегазвездата сам избра да си тръгне в момент, когато все още има сили да бъде титуляр. Той обаче осъзнава, че съвсем скоро поради възрастта си ще изгуби форма. И затова реши, че не си струва да се чувства длъжник на любимия си клуб, пише в. "Ел Мундо".

Какво по-хубаво сбогуване от това?

На пресконференцията Иниеста призна, че процесът на вземане на решение му е отнел няколко месеца.

Единствената въпросителна остана къде ще продължи кариерата на Андрес Иниеста.

"Има още неща за договаряне, за приключване. Това са различни неща. Единственото, което винаги съм казвал, е, че никога няма да играя срещу моя отбор. Така че може да съм на всяко място, което не е в Европа. В края на сезона вече ще знаем кое е избраното място", отговори футболистът.

Най-вероятно ще отиде в Китай. Той заяви също, че още е рано да каже дали един ден ще се върне на работа в "Барселона". Но изтъкна, че с радост би го направил. И най-вероятно ще бъде поканен.

Иниеста е вторият за три сезона легендарен юноша на "Барса", който си отива. През 2015 г. това направи партньорът му в средната линия Шави.

"Едни си отиват, други идват. Сега си отива Иниеста. Но "Барселона" пак ще играе и ще побеждава", завърши Иниеста, като използва трето лице за себе си.