Германската канцлерка Ангела Меркел беше посрещната в петък в Белия дом от Доналд Тръмп с целувки по двете бузи, предаде ДПА. 

След като миналата година президентът не подаде ръка на канцлерката пред камината в Белия дом, сега той непрекъснато стискаше ръката й. 

Тръмп непрестанно се ръкуваше с Меркел.

Меркел, облечена в ярко синьо сако, и Тръмп, в обичайния си тъмносин костюм, си размениха любезности, усмихваха се и кимаха към фотографите, а после влязоха за преговори в Овалния кабинет.

След разговор с германския канцлер Ангела Меркел американският президент Доналд Тръмп заяви, че е решен да вземе мерки за да поправи търговския дисбаланс на САЩ с Европа. Очаква се той да не налага мито на редица стоки, произведени от Германия и други европейски държави.

Двамата лидери са обсъдили и темата за иранската ядрена програма. Докато онзи ден френският президент Макрон настояваше в Белия дом Вашингтон да остави ядрения договор с Техеран, макар и с допълнително споразумение, то сега Меркел посочи, че сключената ядрена договорка с Иран не е достатъчна за да възпре амбициите на Техеран:

"Сделката не е достатъчна, за да се гарантира, че амбициите на Иран са овладени и удържани. Важно е да се знае, че Иран чрез програмата си за балистични ракети се опитва да оказва геополитическо влияние в Сирия и Ливан. Трябва да се погрижим този опит за влияние да се ограничи. И отвъд иранската сделка да се установи надеждност." 

Тръмп от своя страна беше категоричен, че Иран няма да произведе в бъдеще ядрени оръжия. Той нарече управниците в Техеран "режим на убийци".

"Иран сее насилие, кръвопролития и хаос в Близкия изток и не бива да се позволява дори да се доближи до създаването на ядрено оръжие", категоричен бе президентът.

Очаква се окончателното решение на американския президент да стане ясно на 12 май. Засега прогнозите са, че той ще развали сделката с Иран.

Господарят на Белия дом обяви още, че за място срещата между него и Ким Чен Ун вече се обмислят само два варианта:

"Мисля, че някои много хубави неща могат да се случат във връзка със Северна Корея. В момента уточняваме срещите. Останаха само две страни като възможни места."

Той допълни, че е окуражен от историческата среща между лидерите на двете Кореи вчера.

Тръмп обаче увери, че САЩ ще продължат натиска над Пхенян, докато обещаното ядрено разоръжаване не стане факт. На историческа среща в Панминджон лидерите на Северна и Южна Корея подписаха декларация за "пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров" и официално слагане край на Корейската война.

Ангела Меркел подчерта важността на превръщането на Корейския полуостров в безядрена зона и приветства твърдата позиция на Тръмп по отношение на Северна Корея, благодарение на която е постигнат пробив в преговорите между двете Кореи и са отворени нови възможности, предаде БТА.

САЩ и Германия имат "високо ниво на единодушие" по отношение на конфликтите с Русия и ролята на Москва в Сирия. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с американския президент Доналд Тръмп във Вашингтон.

Меркел даде да се разбере, че е доволна от сътрудничеството със САЩ по отношение на политиката към Русия, предаде Дойче веле.

"Нито един човек не е заинтересован да има лоши отношения с Русия, но там където се появяват конфликти и се вършат такива неща като в Украйна, те трябва да се назовават с истинските имена“, заяви Меркел, цитирана от ТАСС. 

Тя подчерта пред журналистите, че е обсъдила с Тръмп политиката на Русия, ролята на Кремъл в Сирия, ситуацията в Украйна, а също и възможните последствия от американските санкции срещу Москва за Германия. 

Доналд Тръмп отправи дежурния упрек към Германия, че не отделя достатъчно средства за отбрана. По думите му разходите в тази сфера трябва да бъдат поне два процента от брутния вътрешен продукт. Той изрази надежда, че всички партньори в НАТО ще постигнат такива показатели.

Меркел го увери, че от 2019 г. германските разходи за отбрана ще се повишат и ще бъдат 1.3 на сто от брутния продукт на страната. В момента те са 1.25 на сто. А решението е партньорите в НАТО да отделят по 2 на сто за отбрана.

На пресконференцията беше отделено място и на търговските взаимоотношения САЩ-Европа.

Меркел коментира, че ЕС и Германия трябва да продължат преговорите със САЩ за справедливи условия при търговията. Тя не говори за американските мита върху стоманата и алуминия, които влизат в сила от 1 май.

"Това ще бъде решено от президента", посочи канцлерката на Германия.

Тя не изключи опцията Берлин да сключи двустранно търговско споразумение с Вашингтон, като изтъкна, че САЩ са "интересна страна за инвестиции" след реформата в данъчното законодателство.