Израел обяви, че е разрушил 32 тунела на терористичната организация Хамас и започна да изтегля войските си от Ивицата Газа.
Малко преди това двете воюващи страни се съгласиха на тридневно примирие, което има за цел хуманитарна помощ на населението в района.

Тел  Авив поддържаше и приемаше от самото начало предлаганото от Египет споразумение за примирие, както и спирането на огъня без никакви предварителни условия. Хамас настояваше израелските танкове да напуснат Газа и чак тогава да започне примирие.

Ако условията на примирието бъдат спазени, то няма да се налага и военно присъствие на Израел на територията на Газа, коментира експерт пред ИТАР-ТАСС.

Радикалната групировка Хамас също обяви, че подкрепя египетското предложение. Буквално секунди обаче преди влизане в сила на примирието от Газа бяха изстреляни най-малко 20 ракети към територията на Израел. За щастие те не можаха да нанесат щети, защото бяха прихванати от израелския противовъздушен щит.

Примирието дава огромен шанс да се водят преговори за трайно и стабилно прекратяване на войната в Газа. Вече са били поканени делегации на Израел и Палестина в Кайро за участие в мирния диалог.

От началото на прочиствателната акция, която има за цел унищожаване на системата от тунели в Газа, през които терористите извършват атентати в Израел, както и на ракетни установки на Хамасу са загинали над 1900 палестици. Убитите евреи са 64.