В петък вечер около 18 ч жителите на пловдивското с. Труд забелязват черни облаци, излизащи от двора на близката до селото биогазова електроцентрала.

Според свидетелите, димът идвал от нещо запалено между големите контейнери с газ, разказват от местната организация "Бъдеще за село Труд".

Какво е то обаче остава мистерия - двата екипа пожарникари, реагирали на десетките сигнали до тел. 112 и лично до кмета на селото Красимир Минков, пристигат и не установяват никакъв пожар.

"Обадиха ми се от гражданска защита! Докато отида на място, пожарните коли излизаха. Попитах ги какво става, представих се! Те казаха - "няма такова нещо, фалшив сигнал според служителите на обекта", обяснява кметът

Местни деца и младежи обаче нащракали снимки и видео преди огнеборците да пристигнат. Авария е имало и есента на миналата година, обясни пред Клуб Z Минков. Това обаче е първият случай на пожар.

"Всеки ден и през два, като се обърне вятъра, ни обгазяват с ужасни миризми", добави той.

От РИОСВ - Пловдив никой не вдига телефон за отговор - от директора, до дирекция "Връзки с обществеността", както и спешните мобилни телефони, които трябва да са активни и в извънработно време.

От Инициативния Комитет на село Труд твърдят, че този случай потвърждава за пореден път констатацията на експерти, че въпросния завод не е изряден и има сериозни технически проблеми, пропуски и недостатъци, които са сведени до знанието на всички ресорни министри още през 2016-2017 г.

Тогава МОСВ, начело с министър Нено Димов провели съвместна проверка с други министерства, която обаче не била подписана от представителите на Министерство на здравеопазването. Въпреки това Димов обявил, че в завода всичко е изрядно и в норми.