От няколко дни във фейсбук циркулира умилителна снимка, на която се вижда как полицай помага на майка да пренесе количка с дете по стълбите на столичен подлез. Снимката, озаглавена "Има надежда", идва да каже, че и българските униформени са кавалери и служат в полза на обществото. Стотици потребители на социалната мрежа коментират и споделят фотоса, приветстват, разказват лични преживявания, а някои недоволстват, че на фона на показните арести и избягалите затворници, това си е чист пиар. Но общия фон е позитивно натстроен към блюстителя на закона.

Докато... на снимката не се натъква основният участник в нея - майката с количката. Която разказва как уловеният миг не разкрива пълната картина на случилото се.

"Под снимката, чието заглавие гласи “Има надежда” трябва да кажа, че виждайки би ми станало мило, НО понеже аз съм жената в гръб, с количката държа да Ви кажа как се стигна до тази “мила сцена”. Събитието се развива днес (26.04.2018г.) в гр. София преди обяд, мястото е подлеза отстрани на Моста на влюбените. Понеже въпросния мост е затворен за преминаване на граждани без пропуски и всеки път отказват да ме пуснат да мина с количката от там, този път(понеже бях без приятелката ми, с която повечето пъти си помагаме да сваляме количките във въпросния подлез) реших да помоля някой от тримата полицаи да ми съдейства със свалянето на количката", започва разказа си майката.

И продължава:

"Разговорът протича по следния начин: 

- Здравейте, ще можете ли да ме пуснете да мк а с количката през моста?

- Съжаляваме, но няма начин. Изрично ни е забранено да пускаме дори жени с колички.

- Добре, а дали мога да помоля някой от Вас да ми съдейства да свалим количката поне по тези стълби тук?

- Долу има рампа, госпожо!

- Да, знам, но количката ми не минава по рампата. Ако може някой да дойде с мен, за да я свалим?

- Оф, добре.

Тръгваме, момчето все пак ми помага да свалим количката. Докато вървим надолу му благодаря още няколко пъри, а той ме пита:

- Ти пък къде си ми тръгнала с тая количка, та и с детето да ми се разхождаш баш в центъра???

ТЪЖНО

Отзад снимката изглежда трогателна, истината обаче е че в повечето случаи трябва да се помолиш на някой да ти съдейства. 

СТРАННО

Кавалерите намалят. Жените са тези, с които по- често сваляме и качваме количката. ОГЛЕДАЙ СЕ ОКОЛО ТЕБ. УСМИХНИ деня на някой случаен човек като му съдействаш."

Дотук с надеждата.