Вече трети ден централна новина във футболна Англия е евентуалната продажба на "Уембли", един от най-известните стадиони в света, арена не само на големи спортни събития, но също на концерти и други прояви от шоубизнеса.

В четвъртък "Дейли Мейл" написа, че американският милиардер от пакистански произход Шахид Хан е отправил оферта на стойност 600 милиона паунда (около 800 милиона долара) за арената, наричана Храма на футбола.

Футболната асоциация на Англия, която притежава "Уембли", официално потвърди, че е получила предложение. А Хан излезе с обръщение. В момента футболни хора атакуват шефовете на ФА и опитват да спрат сделката. Дори министър-председателката Тереза Мей се произнесе.

Кой е Шахид Хан и какво цели?

Той е роден в Пакистан американски богаташ. Според "Форбс" състоянието му възлиза на 7,5 милиарда долара. На 67 години е, инженер по образование и професия. Основно бизнесът му е с автомобилни части и компоненти. Беше един от спонсорите в кандидат-президентската кампания на Доналд Тръмп.

Собственик е на лондонския "Фулъм" и на тима по американски футбол от НФЛ "Джаксънвил Джагуарс". Именно с второто е свързано желанието на Хан за купи "Уембли".

Говори се, че иска да превърне "ягуарите" в англо-американски тим, като голяма част от домакинските им мачове да се играят на "Уембли". А някой ден и всичките. Вече над 10 г. стадионът приема срещи от редовния сезон в Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ. Има дори идея за Супербоул в Лондон.

В британската столица двубоите се играят и на стадиона за ръгби "Туикенъм", а новата арена на "Тотнъм", която ще е готова през лятото и ще разполага с два терена един върху друг, също ще ги приема. Собственикът на "шпорите" Даниел Леви вече е подписал договор с НФЛ.

Явно експанзията на НФЛ през Атлантика продължава. Което е интересен процес. Няколко пъти вече сме писали по тази тема - професионалната лига на САЩ и играта като цяло изживяват много тежък момент. Има отлив на запалянковци, а все повече родители спират децата си от практикуване на спорта заради заболяването Хронична травматична енцефалопатия (ХТЕ), причинена от ударите в главата.

Това е проблем №1, но има и други. Като например протестите на играчите, които не стават прави на химна преди всеки двубой. В резултат целият рекламен бизнес в САЩ, както и този на кабелните оператори, започнат да се преориентира заради падащите тв рейтинги.

Във Великобритания ли търсят спасение собствениците на отбори от НФЛ?

Офертата за "Уембли"

Новият "Уембли" беше завършен през 2007 г., след като старият бе разрушен пет лета по-рано, а цената му излезе над 1 милиард паунда - почти двойно над планираната. ФА набра средствата чрез кредит и от още няколко източника, например от лотария и спонсори, а над 100 милиона са от данъци.

Асоциацията бе обявила преди време, че очаква да върне борчовете си през 2024 г. Сега тя уверява, че 500 милиона от парите ще бъдат вложени в детско-юношески футбол. Което не успокоява противниците на продажбата.

Говори се, че ако сделката с Хан стане факт, ФА ще запази някои места и ложи на 90-хилядния стадион. Също така ще може да прави бизнес в съоръжението чрез продажба на фен артикули, права и т.н. Всичко това било на стойност 300 милиона паунда.

В обръщението си пакистанецът уверява, че английският национален отбор ще продължи да играе мачовете си на "Уембли". Най-вероятно и финалите в английските турнири ще продължат да са там. Най-малкото сезонът в НФЛ продължава от септември до декември, а който се класира за плейофи, излиза по терените и през януари.

В останалото време "Уембли" няма да стои празен, нали така? Тук едно важно уточнение. В професионалния спорт в САЩ клубовете нямат школи или академии. Така най-важното условие, за да имаш отбор, който да играе на най-високо ниво, е да разполагаш с модерен стадион или зала (за баскетбол или хокей на лед).

"Храма" по време на мач по американски футбол.

Твърде много въпроси

Което ни отвежда към въпросите, задавани от футболни хора, фенове и журналисти тези дни. Ще се запази ли името "Уембли"? Новият собственик веднага може да го продаде, освен ако ФА запази правата върху името.

Как ще се формират цените на билетите за мачовете на Англия и на местните отбори (финали, полуфинали и т.н.)? Как точно през есента ще се играе постоянно хем американски футбол, хем "сокър"?

В последните години се стигна до няколко скандални ситуации в дъждовните октомври и ноември - играчите от НФЛ добре успяваха да разкалят терена (бутоните им са по-дълги). И дни по-късно, когато имаше мачове на "трите лъва", тревата не изглеждаше добре. Именно поради това стадионът на "Тотнъм" е с технология за два терена - един върху друг.

Ще върне ли ФА парите на данъкоплатците? Ще се окаже ли в един момент асоциацията наемател на "Уембли" и колко ще струва това? Ще бъде ли променен стадионът и как? Било ли е обявявано съоръжението за продан или Хан сам се е сетил да го пожелае?

Отпор за сделката

Дори Тереза Мей даде изявление. Нормално, това е "Уембли". Според "Даунинг стрийт" преговорите са още в начална фаза.

"Това е решение на Футболната асоциация, заяви говорител на правителството от името на Мей. - Но все пак "Уембли" е историческият дом на английския футбол  и заема специално място в сърцата на запалянковците то цялата страна. Сигурни сме, че ФА първо ще се съобрази с гледната точка на запалянковците и едва тогава ще реши какво да предприеме."

А феновете още от четвъртък се произнасят из социални мрежи и форуми. Огромна част от тях са твърдо против продажба на "Уембли". За тях не е важно, че асоциацията ще изплати дълговете си по-рано и ще вложи парите за подрастващи. Те искат "Уембли" да остане английски.

Легенди като Питър Шилтън се обявиха против.

"Уембли" преди мача Англия - Франция след атентатите в Париж.

Междувременно вече вървят брожения в съвета и борда на Футболната асоциация. Сър Дейв Ричардс, някога най-влиятелният човек в английския футбол и все още член на ФА, изрази възмущението си пред "Дейли Мейл". 

Той нарече планът на организацията "скандален".

И се закани да поиска оставките на президента на ФА Грег Кларк и на изпълнителния директор Мартин Глен. Според него "тези двамата не са футболни хора".

ФА ще има голямо събрание на 29 май и според Ричардс, бивш шеф на Висшата лига, се очертават тежки дискусии.

"Скандално е, каза бившият бос. - Отне ни десет години и много тежка работа, за да изградим този стадион. И сега двама души, които не разбират играта, искат да го продадат. Няма да се очудя, ако на 29 май се стигне до искане за оставка на целия борд. Аз със сигурност ще взема думата. Призовавам и други членове на съвета да проявят кураж и да го сторят."

Ричардс е подкрепен от Кен Бейтс, бившият президент на "Челси" и член на борда на ФА. Той бе сред хората, които задвижиха изграждането на новия "Уембли", решено още в края на 90-те години. Според Бейтс "Уембли" принадлежи на хората, а ФА просто го управлява, поради което няма право на такава сделка.

Мартин Глен написа писмо, в което обяснява, че решението за продажбата на "Уембли" започнало да се обмисля преди месеци, а ФА ползвала услугите на кметството на Лондон за съвет.

Той посочва, че заради лютата зима на Острова са били отложени към 50 000 мача на подрастващи. Затова асоциацията ще вложи парите за изграждане на нови терени и зали, в които да ритат малките, когато е студено. Функционерът твърди, че получил подкрепа от всички по веригата на английския футбол да осъществи сделката. Включително от правителството и парламента.

"Уембли" е приемал и велики боксови мачове. Като този между Владимир Кличко и Антъни Джошуа през миналата година.

Междувременно Шахид Хан хвърли коз: той обяви, че ще подкрепи Англия за кандидатура за домакинство на световното през 2030 г. И че "Уембли" ще заема ключова част в опита за спечелване на вота за мондиала.

Интересно става. Дори "Уембли" се продава. Англия поне засега не дава, но парите са си пари. А хора като Шахид Хан обикновено печелят накрая.