Руският олигарх Олег Дерипаска по принцип се е съгласил да продаде контролния си дял си в холдинговото дружество EN +, за да се откаже от контрола върху производителя на алуминий Русал, съобщи "Файненшъл таймс".

Така ключовата руско компания може да се спаси от тежките санкции на САЩ срещу руски олигарси, приближени до режима на Путин. Дерипаска държи над 70% от акциите на дружеството. Той се съгласил, тъй като не искал да види "компанията, която е съградил, да се разпада", цитират своя анонимен източник ФТ.

Предложението обаче трябва да бъде прието от Службата за контрол на чужденстранните активи на САЩ, която е органът, наложил санкциите на Дерипаска и неговите компании в началото на месеца. Те бяха обявени като отговор на "зловредната дейност" на Русия.

Не е ясно дали и руската страна ще подкрепи бизнесмена в решението му да загуби контролния пакет от EN+

Бордът на директорите на EN+ пък ще премахне Дерипаска от своя състав и ще назначи други на негово място - несвързани с Путин лица.

След налагането на санкциите, акциите на ЕN+ и "Русал" се сринаха, цените на алуминия скочиха с 80%, а анализаторите на пазара обявиха, че може да се очаква криза на доставки на ключовия метал по цял свят. Руската компания е втора по производство в света и най-голямата извън Китай.