Трябва ли американската компания Tesla да има нов, независим изпълнителен директор? На този въпрос ще отговарят днес акционерите, които ще решат дали да оставят създателя и CEO от началото през 2004 г Илон Мъск на поста.

Предложението е на акционера Дзин Джао, който има 12% от компанията. Според него Мъск повече пречи на компанията, тъй като заема поста на изпълнителен директор и собственик, а и е свързан с други компании като SolarCity и SpaceX.

”Независим ръководител на борда на акционерите е преобладаваща практика на международните пазари, като Обединеното кралство например. Вече и в САЩ някои от големите компании имат независим директор на борда. "Тесла" не трябва да е изключение от това”, смята Джао.

В Tesla искаха да добавят независими членове на борда и миналата година, но досега никой не е искал отстраняването на Мъск. 

По всичко личи, че мнозинството в управителния съвет на компанията подкрепя Мъск, въпреки спорните му бизнес-решения през годините. 

"Управителният съвет вярва, че успехът на компанията досега не би бил възможен, ако съветът беше ръководен от друг директор, който няма гледната точка на Илон Мъск за бизнеса на компанията", пишат те в изявление.