Хиляди никарагуанци участваха вчера в шествие под мотото "за мир и справедливост" в столицата Манагуа, предаде Франс прес. Акцията беше организирана по призива на католическата църква в страната. Демонстрантите призоваваха и за оттеглянето на президента Даниел Ортега и съпругата му Росарио Мурильо от властта, след като 43 души загинаха при протести в страната.

Повечето от събралите се бяха облечени в синьо и бяло, цветовете на националното знаме. Те се разделиха на три потока в Манагуа, за да се съберат пред катедралата.

Демонстрациите започнаха със студентски протест срещу реформа на пенсионното осигуряване, но бързо се превърнаха в обща мобилизация срещу концентрирането на властта в ръцете на Ортега. 72-годишният бивш бунтовник е изправен пред вълна на народно недоволство, която няма прецедент в 11-годишното му управление.

Протестиращи поискаха оттеглянето на Ортега и Мурильо от властта, заявявайки, че не се страхуват и искат "свободна Никарагуа".

"Отидохме на поклонение като един народ, единни във вярата в нашия Господ Исус, братя в болката за толкова загубени животи", заяви в проповед кардинал Леополдо Бренес.

Католическата църква участва активно в протестите.

Той подчерта, че никарагуанците искат справедливост, мир и помирение.

Бренес заяви от името на епископската конференция, че приема да бъде посредник в диалога, предложен от президента Ортега. Той обаче заяви, че в срок от един месец ще прецени дали има реален ангажимент за спазване на споразуменията.

Преговорите трябва да имат за цел "истината, справедливостта и свободата", подчерта духовникът.

"Никарагуа иска мир, за да няма повече кръвопролития. Мъртвите и изчезналите трябва да получат справедливост", заяви пред АФП Мария Флорес, 40-годишна адвокатка.

По последните данни на Никарагуанския център за правата на човека, вчера броят на загиналите при сблъсъците между полицията и протестиращи е нараснал до 43, след като някои от ранените са починали в болницата.

Протестиращите носиха плакати с имената на загиналите - общо 43-ма души.

От понеделник насам не е имало сблъсъци с полицията.

Вчера студентите поискаха създаването на независима комисия, която да разследва насилието. Те заявиха, че това е условие за участието им в евентуален диалог с властите.

35 българи, живеещи в Никарагуа, са пред евакуация заради кървавите сблъсъци между полиция и протестиращи, съобщи МВнР. От министерството препоръчвам сънародниците ни там да се запасят с храна, вода и лекарства от първа необходимост и при възможност да ограничат придвижването си в страната, както и да носят винаги у себе си валиден документ за самоличност. При необходимост от евакуация те трябва да уведомят по телефон или през социалните мрежи посолството ни в Мексико, почетния консул на България в Никарагуа или най-близкото посолство на страна-член от Европейския съюз в Манагуа.

Посолството в Мексико и почетният консул на страната ни в Манагуа са денонощно на разположение на следните телефони:

Посолство България в Мексико: +52 55 5596 3283 и +52 55 5596 3295;

Хулио Сезар Авилес Абурто, почетен консул на България в Никарагуа: +505 2266 9684 и +505 2532 2231.

БТА