Ранните хоминиди са имали походка, подобна на човешката, преди появата на рода Хомо, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ. 
След като анализирали датиращи отпреди 3,6 милиона години следи от стъпки на хоминиди, авторите на изследването заключили, че ходенето на два крака се е появило по-рано, отколкото се предполагаше досега.

"Фосилизираните следи от стъпки са единственото директно доказателство за ходене в древността - заяви Дейвид Рейклън от университета на Аризона. - Получените резултати навеждат на мисълта, че преди 3,6 милиона години хоминиди ходели така, както това правят днешните хора. Макар да е имало някои различия, въпросните хоминиди вероятно са изглеждали като нас, когато ходели."

Най-ранните видове от рода Хомо, включително Хомо хабилис и Хомо еректус, са се появили преди 2-2,5 милиона години. Предхождащите ги видове са известни като хоминиди. 

Учени смятат, че хоминиди са започнали да ходят на два крака преди 7 милиона години, но приведената им стойка напомняла повече тази на предшествениците им, маймуните, отколкото изправената фигура на днешните хора.

Опитвайки се да придобият по-ясна представа за стойката на ранните хоминиди, изследователите анализирали древни следи от стъпки, оставени на обекта Лаеголи в Танзания. Като сравняват дълбочината на следа, оставена от пръстите на крака, с онази на следа, оставена от петата, учените могат да създадат модел на предвижването на центъра на тежестта по време на ходенето. Анализът, който бе представен на конференция по експериментална биология в Сан Диего, сочи, че хоминидите ходели по-изправени, отколкото се смяташе досега. По-изправената им стойка им позволявала да изминат по-големи разстояния, докато търсят храна, и да изразходват по-малко енергия за целта.

БТА