САЩ да се откаже от налагането на едностранни търговски мерки срещу ЕС, призоваха лидерите на Германия, Франция и Великобритания, същобщи Ройтерс.

Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей проведоха съвместен телефонен разговор днес и стигнаха до извода, че ЕС трябва да защити страните-членки срещу наказателни американски мита.

"Те се съгласиха, че САЩ не трябва да предприема търговски мерки срещу ЕС или в противен случай съюзът трябва да бъде готов да защити интересите си в рамките на многостранния търговски ред“, каза говорител на германското правителство, цитиран в комюнике.

По идея на президента Доналд Тръмп САЩ наложиха вносни мита върху 25% от стоманата и 10% от алуминия през март, но предоставиха временно освобождаване от мярката за ЕС до 1 май. Тръмп ще реши дали то ще се удължи.

Междувременно еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом заплаши САЩ с "тройна реакция", ако митата бъдат наложени. 

"Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без каквито и да било условия от идеята за въвеждане на мита, Европа ще бъде принудена да вземе мерки", добави тя.