Световният шампион Люис Хамилтън спечели Гран При на Азербайджан в Баку във Формула 1 и това е първата му победа за този сезон. Британецът имаше голям късмет в много интересно състезание, в което перипетии и обрати имаше от началото до самия край.

Самият Хамилтън призна след края, че е бил докоснат от Фортуна и че съотборникът му Валтери Ботас е заслужавал да спечели. На Люис и този уикенд не му вървеше, но в крайна сметка съдбата му се усмихна.

Втори завърши Кими Райконен ("Ферари"), трети - Серхио Перес ("Форс Индия"), а Себастиан Фетел ("Ферари"), който спечели първите два старта за годината, е четвърти.

Десет обиколки преди финала Даниел Рикардо ("Ред Бул") блъсна отзад съотборника си Макс Верстапен и двамата отпаднаха. Виновен за инцидента - за пореден път, е холандецът, тъй като изчерпи разрешения лимит за маневри преди завой и предизвика сблъсъка.

Което отново повдигна въпроса за безрасъдното поведение на Верстапен - няма състезание напоследък, в което той да не направи глупост.

А на пистата излезе кола за сигурност и сменилият гуми малко преди това Валтери Ботас поведе. Този път добра реакция от страна на "Мерцедес". При подновяване на състезанието Фетел опита да изпревари финландеца, но твърде рисковано, което му костваше загуба на позиция. Малко след това обаче Ботас спука гума и напусна трасето.

Така Хамилтън оглави колоната и не сбърка до финалния флаг. 

На старта Фетел, който тръгна от полпозиция, поведе уверено, а Хамилтън остана зад него. Стигна се до сблъсъци по-назад в колоната и това доведе до първото излизане на кола за сигурност.

Последваха поредица от зрелищни изпреварвания и персонални битки. Рикардо и Верстапен започнаха бясна гонитба един срещу друг, довела до лош край.

Хамилтън поведе в генералното класиране със 70 точки, следван от Фетел - 66, Райконен - 48, Ботас - 40 и т.н. След две седмици е Гран При на Испания.