Няколко са знаковите роли, които донесоха световна слава на британския актьор Бенедикт Къмбърбач – от Шерлок Холмс през Алън Тюринг до Доктор Стрейндж. Но самият той определя последната като най-значимата в кариерата си. Къмбърбач влиза в ролята на Патрик Мелроуз в едноименния минисериал по книгите на Едуард Сейнт Обин и нарича участието си своя „проект страст“, пише „Варайъти“.

На премиерата на сериала тази седмица актьорът разкри, че пътят му към ролята започва пет години по-рано, когато на журналистически въпрос в какво би искал да се въплъти занапред, той отговаря, че мечтае да влезе в образа на Патрик Мелроуз. Няколко дни по-късно актьорът се среща с продуцентите и подписва договор не само за главната роля, но и за позицията копродуцент.

„Това е един от най-великите моменти в прозата на XXI век и да бъдеш част от драматизацията му си е истинска наслада – коментира ролята си Къмбърбач. – Това е дяволски добра роля, предизвикателство за всеки актьор, и дяволски добра възможност за мен. Просто се надявам, че сме следвали точно историята в книгите и сме направили нещо, което има същия сюжет и почтеност, както романите.“

Сериалът от пет епизода е продукция на „Шоутайм“ и проследява живота на Патрик Мелроуз, който изживява привилегировано, но кошмарно детство, довело до период на тотално саморазрушение с алкохол и наркотици. Епизодите ще покажат също и възстановяването на Мелроуз, брака и семейството му – история, доста близка до живота на самия автор.

Сценарият на петте епизода е написан от Дейвид Никълс („Далече от безумната тълпа“), в продукцията Къмбърбач си партнира с Хюго Уийвинг („Матрицата“, „Властелинът на пръстените“), Алисън Уилямс („Момичета“), Дженифър Джейсън Лий („Омразната осморка“), Индира Варма („Игра на тронове“).

Изпълнителният продуцент Майкъл Джексън издава, че „всеки епизод ще има собствен стил, като малък филм“ и споделя колко трудности е имал да навигира сюжета да скача от тъмни, тежки теми към комедия за около секунда, защото „за аудиторията на сериала е важно да разбере, че трагичната и комичната страна стоят рамо до рамо и са еднакво важни“.

„Патрик Мелроуз“ тръгва по „Шоутайм“ на 12 май, а в България премиерната дата е на 14 май по HBO Go.

Площад Славейков