След официалното представяне на служебния кабинет бъдещите премиер и министри останаха в президетнството за разговори с държавния глава Росен Плевнелиев. Около час по-късно започнаха да излизат от задния вход на сградата откъм служебния гараж. Пръв излезе проф. Георги Близнашки, но отказа всякакви коментари с мотива, че указът за назначаване на служебното правителство все още не е обнародван.

"Аз съм конституционалист и спазвам конституцията", бе лаконичниято отговор на предложения от президента за служебен премиер Близнашки преди да се качи в автомобила си.

По-словоохотлив бе бъдещият здравен министър Мирослав Ненков. Той даде заявка, че ще направи ревизия в ръководеното от него ведомство, но не предпостави резултата от тази ревизия.

"До момента всичко, което знам е на принципа "една жена каза". Още не знам колко горещ е картофът." Като влезел в министерството първото, което щял да направи е да намери къде е тоалетната. По повод бъдещата ревизия - да провери "измити ли са прозороците, санирана ли е дограмата".

На въпрос споделя ли мнението на кабинета "Орешарски", че вместо да иска допълнителни средства НЗОК трябва да затегне колана, Ненков каза: "Това е една възможност".

Бъдещият финансов министър Румен Порожанов пък не се ангажира с отговор на въпроса ще успеят ли министерствата да отрежат още 5% от разходите си, каквото решение взе парламентът в последния си ден. НС гласува на здравната каса да се дадат 225 млн. лв., но за сметка на орязването на парите на 45 ведомства, в това число и всички министерства. Прогнозите са, че парите им ще свършат още през ноември.

От екипа на бъдещия служебен МВР министър Йордан Бакалов дадоха да се разбере, че ще има ревизия на финансите във ведомството, за да се види дали парите ще стигнат след 10-процентното орязване на бюджета.

"Да, трябва да орежем 97 млн. лв., но пък и да не забравяме, че наскоро Министерският съвет даде на МВР допълнителни 57 млн. лв.", посочиха хората на Бакалов. След ревизията щяло да стане ясно дали ще се наложат и съкращения на щатове и на жива плът. Чак до такива крути мерки обаче едва ли щяло да се стигне, смятат от екипа на Бакалов, който има опит и като член на бюджетната комисия в предишен парламент. 

От екипа на Бакалов посочиха, че щом се налага, ще работят със стотиците полицейски шефове, които де факто ще правят избори, след като бяха назначени с новия закон за МВР. "Законът е закон и ще го спазваме". Ако иска обаче, министърът може да направи ревизия и на тези назначения.