"Най-малко 34 милиарда лири държат в сметки на задокеанските Британски територии руски олигарси", пише "Сънди таймс".

Информацията е по повод обещанието на премиерката Тереза Мей да замрази авоарите на богати руснаци във Великобритания като ответна мярка на покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Като се позовава на аналитици от Global Witness медията твърди, че вложените в офшорните зони пари на руските олигарси са поне 5 пъти повече отколкото на територията на Обединеното кралство. Така че трябва и те да бъдат изкарани на светло.

"Огромната част от прехвърлените 34 милиарда лира се намират в сметки в Британските Вирджински острови. През последните години през тамошни финансови институции са препрани около 110 милиарда долара като струпаните налични руски пари там са на второ място в света. Първи по този показател са банките в Кипър", пише "Сънди таймс", цитиран от Нюз. ру.

Камарата на представителите на Обединенето кралство ще разгледа проектозакон във вторник, с който задморските територии на Великобритания се задължават да съставят публични списъци с истинските имена на собствениците на сметки и активи в банките. Това е директен способ да се атакува и обуздае един от най-лошите прийоми на руснаците, коментира авторката на законопроекта Маргарет Ходж.