Призив към всички български творци да подкрепят исканията за достойно заплащане на музикантите от БНР отправиха от синдикалната организация в Народния театър към КНСБ. Актьорите от първата ни трупа изразяват съпричастност към съставите в Радиото в изявление, изпратено до медиите.

От Народния театър заявяват, че „бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите“. Артистите определят като „недопустимо, срамно, неграмотно и невежо“ отношението на властта към културата в България.

Исканията на оркестрантите и хористите от Радиото дотук получиха подкрепата на Софийската филхармония, Ансамбъл „Филип Кутев“, Музикалната академия, Българската музикална асоциация, Съюз на българските композитори, Съюз на музикалните и танцови дейци и на отделни личности като Веско Пантелеев-Ешкенази и Васко Василев.

Представяме Ви пълния текст на изявлението на актьорите от Народния театър:

„Във връзка с протеста на музикантите от БНР за по-достойно заплащане, Синдикалната организация на Народен театър „Иван Вазов“ към КНСБ изразява категоричната си подкрепа. Призоваваме всички културни дейци да се обединят в исканията си за по-достоен живот и условия на труд!

В една демократична страна, която е член на Европейския съюз, в XXI век, е недопустимо да има срамно, неграмотното и невежо отношение на властта към културата ѝ. Бюджетът за увеличение, за който настояват музикантите от БНР, е колкото годишния бюджет за охрана на един представител на управляващите. Надяваме се исканията на музикантите от БНР да бъдат чути!

Синдикална организация към КНСБ в Народен театър „Иван Вазов“

"Площад Славейков"