Знаменитата "Шпионска будка" на тайнствения графити майстор Банкси ще бъде съхранена за хората благодарение на усилията на неизвестен досега милионер на име Хекмат Кавех. Богатият мъж е обещал да купи произведението, за да не бъде то отлепено от стената и пратено на търг, както се случи с много от творбите на Банкси.

Доскоро съдбата на "Шпионската будка" се очертаваше трагична. Нея, както и друг графит - "Робски труд", трябваше да я

"Робски труд".

отрежат от стената в Челтнъм, графство Глостършир, и отнесат на аукцион. Откъдето щеше да потъне в нечия колекция, далеч от очите на феновете. 

Наскоро стана ясно, че е изтекъл срокът на документите, даващи право на графита да стои на старото си място изцяло. Според тези документи собственикът на сградата можеше да свали "будката" от стената си. Тогава Хекмат Кавех реши да купи творбата, но да я остави на оригиналното ѝ място. Както съобщава в. The Guardian, милионерът живее недалеч от дома, украсен с "Шпионската будка".

"Много произведения на изкуството могат да бъдат местени, когато се прави за добро, - заяви Хекмат Кавех. - Този случай не е такъв. Графитът трябва да се намира там, където е сега. Ще направя всичко възможно работата на Банкси да остане на мястото си!"

Графитът с изобразените трима шпиони с шлифери и подслушвателни устройства, се появи през април тази година. През юни художникът официално потвърди авторството си върху работата и цената на стената на тази най-обикновена къща се вдигна до стотици хиляди английски лири.