Организмът ви работи сериозно, за да се противопоставя на инфекциите. Но има и някои неща, с които може да подпомогнете тялото си. Припомнят ги от "Гардиън":

Упражнявайте се

Повечето хора са информирани за ползата от физическите упражнения за сърцето, талията, мускулите и костите. По-малко обаче са наясно как те укрепват имунната система, особено с напредването на възрастта. Производството на Т- клетки, които подават сигнала за тревога, когато засекат инфекция в имунната система, намалява с възрастта. Изследване, публикувано от екипа на проф. Джанет Лорд от Университета на Бирмингам преди месец, стигна до извода, че колоездачите на възраст между 55 и 79 години, генерират Т-клетки колкото млади индивиди и имат повече B- клетки, които помагат да се избегнат автоимунните заболявания. Други изследвания посочват, че умерени физически упражнения намаляват риска от инфекции на горните дихателни пътища, в това число и обикновената настинка. 

Спете повече

Сънят е важна предпоставка за функционирането на имунната система. Според изследвания червените кръвни телца при хората над 65-годишна възраст, които спят по-малко от 6 часа на нощ, може да са по-малко ефективни в преборването на нахлуващи патогени в сравнение с клетките на хора, които спят повече часове. Липсата на сън също ни прави по-податливи на настинки и грип.

Разнообразете храненето си

Нашите черва съдържат трилиони микроби, които играят основна роля в имунната ни система. Например те благоприятстват производството на Т-клетките, които помагат на имунната система да реагира на нарушители и предпазват от автоимунни заболявания. Ако се храним с храни с ниско съдържание на мазнини, много фибри и зеленчуци, това ще благоприятства развитието на множество добри бактерии. "Разнообразното хранене е добро за вашите бактерии, които на свой ред са добри за вашата имунна система", казва проф. Шийна Круикшанк от Университета на Манчестър.

Сприятелете се с приятелските бактерии

Пробиотиците може да намалят риска от инфекциозна диария, свързана с поемането на антибиотици. Те помагат на хора с улцерозен колит или паучит, усложнение след хирургична намеса за улцерозен колит. Все пак трябва да се има предвид, че много от твърденията за пробитиоците не се подкрепят от количествени изследвания, но световният им пазар е оценен на около 40 млрд. долара годишно. Има и пребиотици - които помагат за растежа на добрите бактерии - те също са на пазара. Има изследвания, които показват ползите от употребата им, но повечето са финансирани от компании от индустрията, а и са в ограничен обхват. 

Пийте умерено

Според изследване от 2014 г. четири-пет шота с водка намаляват нивото на белите кръвни телца, които се борят с инфекциите и рака, в продължение на пет часа след пика на интоксикацията. Злоупотребата с алкохол подкопава способността на имунните клетки, наречени макрофаги, да поглъщат вредните бактерии.

Не пушете

Пушачите са по-изложени на възпалителни заболявания и инфекции като пневмония и грип в сравнение с непушачите. Според изследванията частично се дължи на това, че никотинът намалява способността на белите кръвни телца, наречени неутрофили да убиват вредните микроби. Пушачите имат по-малко полезни бактерии и повече патогенни в носоглътката, горната част на гърлото, както и повече бактерии, които причиняват кожни инфекции и болести на устната кухина.

Малко слънце не е излишно

Тялото ни произвежда витамин Д, когато кожата ни е изложена на слънчева светлина. Витамин Д помага на имунната ни система да остане в равновесие, като например стимулира развитието на клетки, които предпазват от автоимунни реакции на организма, които се проявяват като множествена склероза, ревматичен артрит и др. Той се използва от макрофагите да убиват вредните бактерии и подпомага защитата на организма срещу настинки и грип.