Полицията в Троян е разкрила кражба на ферма за криптовалута от частен имот в село Черни Осъм, съобщи пред журналисти директорът на ОДМВР - Ловеч комисар Милен Маринов. По думите му това е първото в страната разкрито подобно престъпление, което е било извършено на 23 февруари тази година. Сигналът е подаден от собственика на фермата - български гражданин, който живее във Великобритания и от там е управлявал сървърите чрез интернет връзка, съобщава БТА.

Установено е, че са откраднати 23 компютъра, чрез които е извършвана дейността за производството на биткойни и друга криптовалута (т.нар. "копаене" или майнинг). Те са открити и иззети от адреси в Русе, където вече са работили с други потребителски имена.

Снимка МВР

След приключване на досъдебното производство ще бъдат върнати на собственика им. Маринов допълни, че със съдействието на ОДМВР - Русе са били задържани две криминално проявени лица. Едното от тях е с постоянна мярка за задържане, а другото е под домашен арест.

Неотдавна Специализираната прокуратура и ГДБОП се включиха в София в операция на германските служби срещу група, търгувала със забранен във ФРГ вид криптовалута - уанкойн.