Руските спецслужби стоят зад отравянето на американеца Боб Дъдли, който в момента е изпълнителен директор на "Бритиш петролеум" (БП), предаде Би Би Си.

Това пише в. "Дейли телеграф". Информацията се позовава на бившия сътрудник на компанията Иля Заславски. В момента той е експерт от фондация "Свободна Русия" във Вашингтон и научен сътрудник на Британския кралски институт за международни отношения "Чатъм хаус".

Само Федералната служба за сигурност (ФСБ) би могла да направи така, че на американския ръководител на БП да бъде инжектирано отровно вещество, което да му причини вреди, но да не го убие, твърди Заславски.

Твърдения за отравянето на Боб Дъдли се появили още през 2014 г. - шест години, след като той спешно напуснал Москва. В Русия американецът оглавявал съвместното предприятие ТНК-БП, създадено от британския петролен гигант и руската Тюменска нефтена компания.

Анализите на кръвта на американеца показали, че били направени опити той да бъде бавно отровен.

През 2013 г. Боб Дъдли продал на руската компания "Роснефт" дела си в ТНК-БП в замяна на 12,5 на сто от акциите на "Роснефт" плюс 12 милиарда долара на ръка.

Дъдли напуснал Русия две години след смъртта на Александър Литвиненко. Лондон смята, че той е отровен от московски агенти с радиоактивен полоний. Отравянето на американеца станало десет години преди инцидента с бившия двоен агент Сергей Скрипал.

Цялата работа била да бъдат махнати Боб Дъдли и още близо 150 западни мениджъри, твърди Иля Заславски.

В началото срещу Дъдли и няколко старши ръководители започнали различни наказателни дела. Те били лично срещу мениджърите, а не срещу БП. Това бил първият наек, че Дъдли трябва да се махне.

Той обаче не го направил. Американецът бил упорит. Тогава му пратили "по-достъпно" послание, като отровили храната му. Естествено, не било възможно да се докаже кой е направил това.

Направените по-късно във Великобритания анализи на кръвта показали, че Дъдли е бил отровен в Русия. Според Заславски работата била поверена на професионалисти, тъй като мениджърът в никакъв случай не трябвало да умре.