Коалиция „Десните“ ще бъде обявена в сряда в 13:30 часа с политическо възвание към десните избиратели. В състава й влизат партията на Надежда Нейнски „Синьо единство“, Единната народна партия (ЕНП) на Мария Капон, Българският демократичен форум (БДФ) и няколко представители на ДСБ, но в качеството си на „гражданска квота“.

Трима министри от кабинета на Иван Костов ще бъдат сред лицата на новата коалиция – Надежда Нейнски, Муравей Радев – представител на БДФ, както и Илко Семерджиев от гражданската квота.

Обявяваме се като Гражданска квота, защото не желаем да разцепваме ДСБ, но също така не желаем да завиваме наляво и да се препозиционираме в консуматорския център както Реформаторския блок (РБ),“ обясни Семерджиев пред Клуб Z.

Основтата разлика, която „Десните“ посочват между себе си и РБ, е отношението към ГЕРБ.

БСП и ГЕРБ не са единствената алтернатива и не може всички да се построяват около тях. Има трети път. Длъжни сме да дадем възможност на всички наши симпатизанти да гласуват в дясно, без да живят с усещането, че гласовете им са предвавително спазарени“, коментира Мария Капон, лидер на ЕНП.

Тези констатации съвпадат с изказаното вчера от лидера на ДСБ Радан Кънев, който подаде оставка като говорител на Реформаторския блок. Кънев обвини свои колеги в блока, че се договарят тайно с Бойко Борисов, който се превръщал де факто в лидер на Блока.

Това, което Радан Кънев казва днес, ние го казвахме още тогава, когато нас ни изключваха от Блока. Тогава той беше двигателят на този процес. Как си представя нещата той“, попита председателят на „Синьо единство“ Христо Панчугов.

„Десните“ няма да поканят Реформаторския блок за общи действия заради отношението към ГЕРБ, присъствието на Меглена Кунева, за която припомнят, че е била министър в правителството на Сергей Станишев, както и липсата на ясна и последователна позиция.

"Вчерашната изява на Радан е поредният лупинг, но ако наистина мисли това, което пише, мястото на ДСБ е при нас, а не в Реформаторския блок“, каза Семерджиев.

Бившият здравен министър бе водач на листата на ДСБ на последните парламентарни избори в Благоевград. В новата коалиция се включва още бившият бившият ковчежник на партията Юлиан Войнов, с когото Радан Кънев влезе в остър конфликт заради информацията за сметка на ДСБ в КТБ. При „Десните“ отива и Деница Сачева, която пък оглави листата на ДСБ в Хасково на последните избори.

Не вярвам в безпринципните компромиси, твърдо съм против т.нар. избор на по-малкото зло и смятам, че има какво да се предложи на хората, които не гласуват или се колебаят защо да го правят. Включвам се в коалицията с желание да работя за тях“, обясни мотивите си Сачева.

Участниците в коалицията отричат идеолог на новата формация да е Иван Костов, въпреки че неговото име се свързва с част от лицата. „Десните“ ще се обявят като „траен и отворен съюз на политически субекти с десни идеи, граждани – демократи, антикомунисти и свободни българи, готови да работят за развитието на страната ни“.