Мъжът в центъра на скандала със секстормоз в Шведската академия – организацията, която раздава Нобеловите награди за литература – бе обвинен, че е опипал наследничката на шведския трон, съобщава Би Би Си.

Френският фотограф Жан-Жак Арно отрича да е докосвал шведската принцеса Виктория на събитие на Академията през 2006 г., за което съобщава вестник „Svenska Dagbladet“. Изданието цитира трима очевидци на инцидента – един от тях твърди, че наследницата е трябвало да отмести ръката на фотографа.

Освен това на нея ѝ се наложи да го изблъска настрани“, разказва проф. Вит-Братстром, унивреситетски преподавател по литература и член на Академията, пред вестник Expressen.

Кралското семейство не е коментирало инцидента, но направи изявление в подкрепа на движението #MeToo.

Г-н Арно, чиято съпруга – Катарина Фростенсон – е бивш член на Академията, е изправен пред редица твърдения за неприлично поведение, които той отрича.

Случаят предизвика вълна от оставки в Академията, повдигайки големия въпрос дали организацията изобщо ще бъде в състояние да връчи Нобеловата награда по-късно тази година.

Скандалът гръмна, след като през ноември 2017-а, вдъхновени от кампанията #MeToo, 18 жени обвиниха Арно за сексуално насилие и тормоз. Няколко от предполагаемите инциденти са се случили на територията на Академията. След това организацията гласува срещу отстраняването на г-жа Фронстенсон. Това предизвика оставките от трима от членовете ѝ – Клас Остергрен, Кел Еспмарк и Петер Енглунд. Технически те не могат да подадат оставки от своите постове, които са доживотни, но могат да спрат да участват в дейностите на Академията.

Скоро след това главата на организацията, професор Сара Даниус, също се оттегли.

Това вече сериозно засяга Нобеловата награда и се превръща в голям проблем“, коментира Даниус.

Общо шест членове са напуснали комисията след първите обвинения. Вълната от оставки повдига въпроса дали Нобеловата награда за литература ще бъде връчена по-късно тази година.

Твърди се, че останалите 11 членове са дискутирали отказ от наградата, чийто носител се избира през октомври. Пер Вастберг, член на Академията, заяви пред „Гардиън“ в петък, че по-скоро наградата няма да бъде отменяна.

„Най-вероятно ще има изявление дали ще присъдим награда тази година, или ще я запазим за следващата, като в такъв случай през октомври 2019-а ще бъдат обявени две награди за литература“, каза Вастберг.

Решението се очаква следващия четвъртък, 3 май. Ако наградата бъде отменена, за първи път след Втората световна война Академията няма да успее да обяви носителя на Нобелова награда за литература.

"Площад Славейков"