В нощта на 27 април Роскомнадзор, който в случая действа като инструмент на Федералната служба за сигурност (ФСБ), блокира част от адресите на Яндекс, Вконтакте, Одноклассники, Facebook. Twitter, Yahoo и даже тези на малка фирма на съветника на президента по закриването на интернет – Герман Клименко. Блокирането принуди мълчаливите големи играчи в IT бизнеса в Русия да проговорят и да нарекат войната с Telegram “война с целия рунет*“. И това е вярно.

Кремъл и ФСБ не се опитват да забранят Telegram. Те се опитват да забранят цифровата икономика, защото в тяхното параноично въображение тя е заплаха за властта им.

На нас ни казват:

Научили сте се тук да се чекирате по интернет? А какво ще кажете за това – стойте два часа на опашка на летището.“

„Купувате си тук билети по интернет? А какво ще кажете за това – отидете в някоя агенция, тя не е далеч, само пет спирки с тролея и после още три с метрото, и там една лелка с перхидролена перука ще ви продаде два пъти по-скъпо билет не точно за този град и не точно за този курс.“

„Имате нужда от научна база данни? Дреме ни.“

„Къде е най-близката аптека? Дреме ни.“

„Търсите стъклар да ви оправи прозореца? На нас не ни дреме.“

Не сте длъжни да ползвате интернет – ни казват, - защото в интернет има Telegram. И ако го използвате неправилно, той може да е опасен за властта.

Те не се сещат, че за тяхната власт не е опасен Telegram, а те самите. Защото революции, бунтове и преврати са ставали по света и много преди Telegram. Революции не стават само тогава, когато в страната има демокрация. Тогава народът не прави въстание, а ходи на избори.

А ако крадете, лъжете и убивате – то винаги има риск народът да излезе по улиците. Да, може и да не излезе. Но има риск. А те се побъркват само при наличието на този риск.

Пред очите ни се извършва нещо удивително. Какво означава да върнеш страната в стария век? Това означава да я убиеш.

Това е все едно да забраниш електричеството от страх, че заговорници и врагове ще се събират на електрическа светлина.

Това е все едно да забраниш барута от страх, че ще направят бомба и ще я поставят под задника на негово величество.

Това е все едно да забраниш писмеността от страх, че гадовете ще измислят нещо и ще го напишат.

Струва ви се, че преувеличавам ли? Изобщо не е така. Има такъв случай в историята.

Това е империята на инките. Първоначално те са притежавали писменост, но после са я забранили и са оставили само системата от възли – кипу. Защото кипу била система за смятане. Тя позволявала на великия Инка да си смята запасите от картофи и царевица. За нищо друго не служела. С помощта на кипу – за разлика от писмеността – заговорниците не могат да напишат нещо, което да навреди на правителството. Да, липсата на писменост е попречила на цивилизацията на инките да се развива.

Нека да преведем действията на Кремъл на езика на реалния свят. Представете си, че властите са решили да унищожат щаб-квартирата на фирмата Х. Като начало използвали ракети с точно насочване „Искандер“ и унищожили всички супермаркети „Перекресток“ в цялата страна, заедно с живите хора вътре.

После с артилерийски огън унищожили Марино. После бомбардирали Воронеж и Иваново. След това ОМОН щурмувал Магнитогорския металургичен комбинат и преустановил цялото производство, с всички екологични последици от това. Тогава унищожили и останалите металургични комбинати в Русия, а в това време Националната гвардия взривявала сондите на „Лукойл“. Фирмата Х обаче останала невредима и получила допълнителна реклама като неунищожима.

Всичко това се случва у нас.

Да, това се случва във виртуалното пространство, но загубите, които предизвиква Роскомнадзор, са напълно реални. И те не се ограничават с милиардите долари търговски загуби на руските интернет компании.

...

Коментарът на Юлия Латинина е публикуван в "Новая газета". Преводът е на Клуб Z.

*Рунет - в Русия така наричат местната част от мрежата