Заповед от 11 страници, в която стъпка по стъпка се описва какви действия трябва да предприемат прокурорите в цялата страна в случай на жалба за случаий на домашно насилие е подписал днес главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи lex.bg.

Правилата са публикувани в сайта на Върховната касационна прокуратура. Към документа има и приложение - образец за обяснение, каквото всеки обвинител трябва попълва при работа по случаи на домашно насилие. Административните ръководители на прокуратури пък ще правят срещи за проверка на работата всеки месец.

Указанията на Цацаров идват ден, след като вътрешният министър Валентин Радев обяви, че в МВР няма статистика за случаи на домашно насилие, защото това не се води престъпление според действащия Наказателен кодекс. На 4 април тази година Народното събрание прие на първо четене промяна в кодекса, с която домашното насилие става престъпление от общ характер - тоест прокуратурата ще разследва случаите.

Законопроектът бе внесен от БСП след отказа им да подкрепят Истанбулската конвенция, която у нас така и така скоро няма да получи одобрение, след като и Министерският съвет, начело с Бойко Борисов, оттегли документа от Народното събрание, с който международният акт трябваше да бъде ратифициран. По текста на конвенцията се чака и становище на Конституционния съд, който бе сезиран от депутати от управляващата партия.

Тепърва обаче предстоят дебатите в пленарната зала за второ четене на промените в НК.

В указанията на Сотир Цацаров към прокурорите са описани действията в случаите, когато пострадалият лично и дистанционно подава оплакване.

Ако жалбоподателят се яви лично, тогава прокурорът незабавно трябва да заведе жалбата в деловодната система, след което да извърши справка в Унифицираната система на прокуратурата за наличието на други преписки и досъдебни производства, които се отнасят до подателя на жалбата и лицето, срещу което е насочена тя. Справката се прилага към съобщението и всичко се докладва на дежурния прокурор.

Той от своя страна снема обяснения от пострадалото лице и му дава да попълни формуляр, който съдържа информация за правата му и за това какво може да се предприеме в конкретния случай.

Ако се установят данни за непосредствена опасност за живота на жалбоподателя, тогава веднага се уведомява съответното районно управление на МВР, за да се вземат мерки.

Ако жалбата е подадена по пощата, то подателят й ще бъде уведомяван, че случаят му е препратен към МВР за проверка. Дори и ако жалбата е попаднала в прокуратура, която не е компетентна да се произнесе, прокурорът, при който е стигнала ще е длъжен да прецени степента на неотложност, да направи предварителните проверки и да препрати документацията на компетентните си колеги - възможно най-бързо. 

Всички срокове за действия на прокурорите в случай на домашно насилие, записани в заповедта на Цацаров са "възможно най-кратки", "веднага", "спешно"

Наблюдаващият прокурор по всяка преписка може да извърши лична проверка, да възложи такава на МВР или да образува досъдебно производство. Независимо какво ще предприеме, той задължително преценява необходимостта от сезиране на съответната дирекция „Социално подпомагане“.

Наред с това наблюдаващият прокурор трябва да установи следните факти:

Кой, кога, къде, по отношение на кого, при какви обстоятелства, по какъв начин (с какви конкретни думи и/или действия) и по какъв повод е осъществил насилие, заканил се е с убийство или е нарушил заповед за защита; предприети ли са мерки за защита, евентуално — от кога, какви и с какъв резултат; има ли очевидци или документи (респ. други материали) в подкрепа на изложените твърдения;

Дали деецът страда от психично заболяване (какво и с каква давност) и води ли се на отчет в психиатрично заведение, действал ли е под влияние на алкохол и/или упойващи вещества;

Притежава ли деецът или юридическото лице, което той представлява или управлява, огнестрелно/неогнестрелно оръжие по смисъла на чл. 4 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, както и издавани ли са съответни разрешения за това от органите на МВР;

Били ли са заведени в структурите на МВР, в прокуратурата или в други компетентни органи други сигнали с твърдения за осъществено домашно насилие, за отправени закани с убийство или нарушена заповед за защита и какви мерки са били предприети.

Присъствало ли е дете на местопроизшествието.

Ако се установят достатъчно данни за разследване, то досъдебното производство "се провежда приоритетно, съобразно методиката и тактиката на разследване на съответните видове престъпления от общ характер".

Конкретни указания са дадени за това как прокурорът ще преценява за всеки конкретен случай какви мерки за защита на пострадалия да се предприемат, трябва ли мярка за неотклонение на обвиняемия и каква да е тя, нужно ли е назначаването на експертизи. Ако при поискан арест съдът измени мярката на по-лека, то прокурорът веднага ще уведомява и жертвата на насилие, и полицията по местоживеене.

Прокурорът ще продължи да има отговорности и когато откаже да образува досъдебно производство - става ясно от заповедта на Цацаров. Ако е установено, че става дума за престъпление от частен характер, обвинителят ще разяснява на жалбоподателя възможността да подаде тъжба пред съответния районен съд. Ако няма данни за престъпление - пак на прокурора е вменено задължението да уведоми пострадалия за правата му по Закона за защита от домашното насилие.

Шефовете на прокуратури лично или чрез заместник ще контролират как се изпълнява заповедта на Цацаров, ще координират и взаимодействието с МВР.