Единството на Реформаторския блок беше затвърдено благодарение на "Движение "България на гражданите", обявиха от партията на Меглена Кунева в специална позиция.

Официалната реакция дойде ден след като Радан Кънев подаде оставката си като говорител на Реформаторски блок (РБ) с остри заявления, че блокът се управлявава от Бойко Борисов и че "политическият елит си е назначил владетел" без знанието на избирателите, че около Борисов се въртят политици от коалицията, жадни за "къшей власт".  

Повод за оставката на Кънев в понеделник се смята, че е разминаването на партиите в коалицията за актуализацията на бюджета. Отначало от РБ заявиха, че подобни промени не трябват да бъдат подкрепени, по-късно обаче лидерите на ДБГ Меглена Кунева и на СДС Божидар Лукарски одобриха искането на президента Росен Плевнелиев за актуализацията с довода, че "числата ги убедили". 

Напрежението тлее още след евровота, когато балгодарение на преференциите единственото спечелено от реформаторите място в Европейския парламент отиде при ДСБ като Светослав Малинов измести от първата позиция Кунева. Това отново се припомня и в днешната декларация. От ДБГ обаче натъртват, че въпреки това държат на единството в блока.

"Партията ще продължи да работи за единството на Реформаторския блок, както е правила от самото му създаване. След изборите за Европейски парламент по-рано тази година, въпреки водената преференциална кампания, единството в съюза беше затвърдено именно благодарение на „Движение България на гражданите‘‘ и в частност лидера на партията г-жа Меглена Кунева. За нас единството е било и продължава да бъде основна ценност" , обявиха във вторник от ДБГ.

"Движение България на гражданите“ беше създадено като алтернатива на еднопартийното управление на ГЕРБ. Продължаваме да твърдим, че срещите с други партийни и държавни лидери трябва да бъдат прозрачни, публични и с участието на цялото Председателство на Блока" е коментарът от партията на Кунева по повод подозренията, че от ДБГ и от други формации вътре в Реформаторския блок самостоятелно водят разговори с Бойко Борисов.

"Реформаторският блок е политически съюз, който никога не е зависил от еднолични решения. "Според Учредителното споразумение, което е конституцията на обединението, оперативното ръководство на Блока се осъществява от Изпълнителния му съвет. Гражданският съвет е представен в Изпълнителния съвет в равна тежест с партиите. Това не е изолация, а солидарна отговорност и отказ на партиите от територия", се казва в позицията.

РБ като единен политически субект

"Съгласно Учредителното споразумение, пътят на РБ е превръщането му в единен политически субект и „Движение България на гражданите“ стои зад тази цел.

"Общите цели пред Блока са очертани в 12-те начала в Учредителното споразумение и ние продължаваме да се ръководим от тях. Приемането на поста Говорител  е най-близката стъпка до лидерството на Блока. Отказването от тази отговорност е лично решение", смятат от партията на Кунева по повод оставката на Кънев.

Сред промените, които се обсъждат в структурата на блока е да бъде излъчен един лидер на РБ, все още не е ясно как ще бъде избиран той. Предвижда се и създаването на "пътна карта" за превръщането на РБ в "единен политически субект", за което настояват от партията на Меглена Кунева.