Председателят на комисията по култура в парламента Вежди Рашидов заяви, че подкрепя музикантите от БНР, които излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Според него обаче трябва да се търсят трайни решения и да се дават пари за творчество, а не „на калпак, за отглеждане”.

„Радиото още от социализма не се е реформирало, инфлацията е убила голяма част от парите, а те са останали на ниски заплати. Основателно претендират за пари”, призна Рашидов.

„Ще се опитам да намерим трайни форми тези хора да се чувстват добре”, обеща той.

„От друга страна, неслучайно питах: Колеги, знаете ли колко държавни опери и театри има в 60-милионна Италия? Нула. Държавата дава пари, но под друга форма – за проекти, което означава за творчество, а не „на калпак” пари за отглеждане. Така ние трябва бавно да минаваме към тази форма”, коментира бившият културен министър.

„Шест формации за едно радио, една бюджетна организация, това е доста тежко. За една малка държава от 6 милиона шест формации само в радиото е силно. Трябва може би да се оптимизира”, отбеляза той, като допълни, че трябва да се търси трайно решение.

По думите му пътят, който председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова е предложила, не е лош – да се обединят и да са под шапката на министерството, на субсидия.

„54 държавни театъра на 6 милиона – нали се сещате, че това са парите на всички нас. Трябва така да ги разхвърляме, че да има например 50 милиона да раздаваме за проекти, за творчество, а не за отглеждане”, посочи Рашидов.

„Тогава само даваме едни пари, но нали трябва да получим творчество. Този, който мисли, че трябва да прави изкуство и някой да го гледа само защото го прави…изкуството е духовен продукт. В света е така – един писател прави огромни тиражи, един художник като Пикасо продава за милиони”, изтъкна той.