Няма да има мита за вноса на стомана и алуминий в САЩ от ЕС поне до 1 юни. Това реши американският президент Доналд Тръмп, който на 8 март въведе ставки от 25% върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий.

В края на март САЩ временно освободиха от мита ЕС, Канада и Мексико. Периодът изтичаше в полунощ на 30 април срещу 1 май.

Канада и Мексико също се ползват от продължаването на временното изключение. Тръмп обаче обвърза окончателно изключение за тези две страни с предоговарянето на северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Принципно споразумение за освобождаване от митата е постигнато с Аржентина, Австралия и Бразилия. То ще бъде финализирано през следващиге 30 дни. Споразумение има с Южна Корея.

Преди дни лидерите на Германия, Франция и Великобритания за пореден път призоваха САЩ да се откажат от намерението си да наложат едностранни търговски мерки срещу ЕС.

“Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей се съгласиха, че САЩ не трябва да предприема търговски мерки срещу ЕС или в противен случай съюзът трябва да бъде готов да защити интересите си в рамките на многостранния търговски ред“, каза в неделя говорител на германското правителство, цитиран в комюнике.

Еврокомисарката по търговията Сесилия Малмстрьом също заплаши САЩ с действия на ниво ЕС, ако митата бъдат наложени. 

"Брюксел залага на продължаване на преговорите, но ако САЩ не се откажат в дългосрочна перспектива и без каквито и да било условия от идеята за въвеждане на мита, Европа ще бъде принудена да вземе мерки", каза тя.

Европа е изнесла в САЩ през миналата година стомана за 5,3 милиарда евро и алуминий за 1,1 милиарда евро.