Два дни, след като ягуарът Алонсо бе убит от ловеца Денко Цанков с един изстрел в главата, поредицата от действия се подреди. Най-вече по разкази на главните участници и малко справки с Наказателния кодекс.

Лошият късмет на обитателя на ловешкия зоопарк започва с това, че работникът, който почиства, забравил клетката отворена точно в неделя. На 100-150 м от зоологическата градина започва вилна зона, пълна с хора през уикенда, а следобед предстоял и футболен мач на 400-500 м. Дали обаче работникът ще бъде наказан, ще решава общинският съвет, защото зоопаркът е на подчинение на кметството. Едва ли това е първата задача на общинския съвет...

След установяването на липсата на ягуара, на място се събрала истинска потеря, включваща половината градска полиция и ловци и „бил проведен първичен инструктаж“ под ръководството на кмета Минчо Казанджиев и комисар Георги Иванов, шеф на Областната дирекция на МВР. (Затова пък никой не потърсил експертите от регионалната екоинспекция, на които това им е работата.)

Убийството е престъпление по Наказателния кодекс:

Чл. 325б. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.07.2011 г.) (1) Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева.
(2) Наказанието е от една до три години и глоба от две хиляди до пет хиляди лева, когато деянието по ал. 1 е извършено:
1. от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полагане на грижи за тях;
2. по начин или със средства, опасни за живота на хора или животни, по особено мъчителен начин за животното или с особена жестокост;
3. на публично място или в присъствието на малолетно или непълнолетно лице;
4. повторно.

Изключително редките животни като Алонсо се защитават допълнително и от чл. 278д:

Чл. 278д. (Нов - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който противозаконно унищожи, повреди, държи, придобие или отчужди екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни или екземпляр от вид по приложение № 3 към Закона за биологичното разнообразие, означен със знак (*), се наказва с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. 

Ако сега има прокурорска проверка, то тя на практика трябва да бъде осъществена от МВР - институцията, която воглаве лично с шефа си, е участвала в инкриминираното деяние.

Зоопаркът няма лиценз. Обаче такъв нямали почти всички у нас, защото са им изтекли, призна директорът Феодор Вацов. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) им е дало гратисен период да приведат в ред условията, при които отглеждат животните. Гратисният период си тече. За някои – година, за други - две.

Твърди се, че на инструктажа убиването е било едва план № 3 на дружинката. Първият е бил да върнат ягуара в клетката, подмамвайки го с месо, а вторият - да го прострелят с упойващи стрелички.

Освен лиценз зоопракът няма и пушки с упойващи стрелички. Всъщност няма никакви пушки. Имали някакви стрелички, но те са с въздушно налягане. Т.е. - не вършат работа в храсталака, а ягуарът упорито отказвал да излезе на площада на Ловеч, а се пъхнал точно в храстите. До използването на стреличките въобще не се стигнало.

Освен ако не нападне някой от десетките струпали се хора, втората опция, при която било решено животното да се прости с живота, си е „при прескачане и напускане на оградата и периметъра на зоопарка“, по думите на искрено просълзения ловец Цанков. Той напомня, че към следобедния час вече били установили, че (освен лиценз и пушки) зоопаркът няма и надеждна ограда, по-точно - „по външната ограда има пробиви, откъдето той може да мине.“

На място имало някаква камера, която не могла да го локализира. И тогава Цанков го видял близо до оградата, някъде към 17 ч. По думите на самия ловец „вариантите били 50:50 - дали е още вътре, или е напуснал периметъра на зоопарка“. Алонсо извадил лошия късмет именно човекът срещу него да няма една от трите упойващи пушки. Въпреки че пък и да е имал, използването им не би било приемливо, защото стреличките действат с много минути закъснение. 

Алонсо бил убит „на браздата“, т.е. - напускайки оградата и припълзявайки в посока вилната зона. 

„Това е един от може би най-тежките дни в моя живот, защото аз имам сантиментална връзка с това животно“, каза кметът на Ловеч Минчо Казанджиев пред Нова тв.

Въпреки че, като се замисли човек, и на Алонсо не му е бил от леките... 

Един от многобройните тв репортажи днес завърши с изглед към клетката на съседката на Алонсо – женската лъвица Полина, която, както отбеляза репортерката, „в момента се е скрила“. Има си хас...