Вероятно единственото решение да се пресече рискът за репутацията на България на дълговите пазари, е държавата да изплати облигациите на Корпоративна търговска банка, коментира пред телевизия CNBC вицепрезидентът на американската консултантска компания Teneo Holdings Отилия Данд. Това може да стане с пари от фискалния резерв, смята тя.

Падежът на облигационната емисия на стойност $ 150 млн. на КТБ е на 8-и август, но банката е под особен надзор и няма как да извърши погасяването. Преди седмица Ройтерс написа, че притежатели на облигациите на трезора се готвят да съдят държавата за подвеждаща информация. Те твърдят, че по време на представянето на новата дългова емисия на България от 1,5 млрд., евро, държавни чиновници и банкери са има казали, че с облигациите всичко ще бъде наред, въпреки затварянето на банката.

Смята се, че едно такова дело би довело до нарушаване на доверието в правителството и евентуално, до покачване на лихвите по новите емисии дълг, които се задават на хоризонта.

Имаше два варианта за разрешаване на проблема с КТБ, припомня Данд, единият е банката да беше национализирана със специален закон, в който случай държавата щеше да поеме всички задължения, включително и към облигационерите. Това няма как да стане в рамките на служебното правителство. Другият е да се върви по действащото законодателство, според което банката фалира и се възстановяват само гарантираните депозити.